Hidvéghi Balázs az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében, amelyet csütörtökön a Facebookon osztott meg, azt mondta, hogy a 2017-es spanyolországi események után a bíróságok több embert ítéltek el olyan súlyos bűncselekmények miatt, mint zendülés és közpénzekkel való visszaélés.

Hirdetés

„Azok, akik most a Sánchez-alkut védik, valójában azt állítják, hogy ezek a bűncselekmények meg sem történtek. Ha ez így van, akkor a szocialisták miért nem emeltek szót annak idején a bírósági ítéletek ellen?” – tette fel a kérdést a politikus, hozzáfűzve: ha viszont ezek a bűncselekmények valóban megtörténtek, akkor a szocialisták a törvényekkel és a spanyol alkotmánnyal „üzérkednek” csak azért, hogy hatalmon maradhassanak.

„Mi ez, ha nem a jogállamiság megsértésének tankönyvi példája?” – hangoztatta Hidvéghi Balázs. Szólt arról is, hogy amnesztiát csak rendkívüli esetekben szokás adni, ugyanakkor egy választások utáni kormányalakításban nincs semmi rendkívüli.

„A jogállamiság tenorjainak síri csendje itt Strasbourgban és Brüsszelben egészen hihetetlen” – hangsúlyozta.

Hidvéghi Balázs Juan Fernando López Aguilarhoz, a LIBE (Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottságának elnökéhez fordulva azt kérdezte, hogy nem szégyelli-e magát, amiért a „védhetetlent védi”, majd úgy folytatta, hogy ez az egész „kristálytiszta” bizonyíték arra, hogy az EP-ben a jogállamiságról szóló viták teljesen hiteltelenek.

Korábban írtuk