Hirdetés

A kormánypárti politikus az Európa döntés előtt – A jövő évi EP-választás tétje című vitában kifejtette: a kérdés az, hogy az EU vissza tud-e térni ahhoz a hatékony működéshez, amely tiszteletben tartja államainak szuverenitását, az alapításakor lefektetett elveket és saját szabályait, vagy tovább halad „egy doktriner, egyre szűkebb, egyre erőszakosabb” politika útján, ami globálisan gyengíti és együttműködéseit is veszélybe sodorja.

A fideszes EP-képviselő szerint az is egyfajta tét, hogy a Momentum eljut-e a nemzeti érdek védelmének a politikájához, vagy megmarad egy „nemzetrontó pozícióban”, amelyben folyamatosan a saját hazája ellen uszít, hazugságokat terjeszt és aktív résztvevője a magyar érdekérvényesítést gyengítő politikának.

„Ez egy rossz út, (…) akkor lehet egy politika elfogadható, ha nemzeti érdekből indul ki és nem pedig szolgálóleánya az éppen aktuális külföldről érkező elvárásnak, diktátumnak, legújabb ötletnek; az elmúlt években én sajnos ezt láttam a képviselőasszonyok tevékenységét elnézve Brüsszelben” – fogalmazott Cseh Katalinra és Donáth Annára utalva Hidvéghi Balázs.

Tompos Márton azt mondta, a két út Európa előtt egy szuverén államok közössége vagy az Európai Egyesült Államok lenne, a Momentum ebben a kérdésben az unióval kötött együttműködések szorosabbra fűzését támogatja például az oktatásban, vagy katonai területen az egységes hadsereg létrehozásával.

Korábban írtuk

Szerinte a brüsszeli kormánypárti vagy a kormánypárt által odaküldött emberek sem tudják ellensúlyozni két momentumos képviselő eddig végzett tevékenységét és munkáját.

Tompos Márton ugyanakkor emlékeztetett, hogy 12 ezer 900 milliárd forint Magyarországnak szánt uniós támogatás van befagyasztva Brüsszelben, emiatt többek között számos oktatási-kutatási programból esik ki az ország és vele együtt több ezer diák, oktató és innovációs központ.

Az ellenzéki politikus elképesztőnek nevezte, hogy Magyarország a vétók miatt több kérdésben magára maradt Brüsszelben, a pénz mellett pedig az ország megítélése is kockán forog.

„Mindezt azért, mert a fideszes képviselőket nem hajlandóak kivenni az alapítványi kuratóriumokból” – vélekedett Tompos Márton.

A migráció kérdésében Hidvéghi Balázs szerint a Fidesz folytatni fogja a nemzet érdek és az európai kultúra védelmét, vagyis nemet mond az illegális bevándorlásra és ellenezni fog minden olyan Brüsszelből érkező intézkedést és központosítási kísérletet, ami azt erőltetné.

A határkerítés állni fog és mint a határvédelmi forma példa lett Európában, napirenden van Brüsszelben, hogyan lehet ezt kiterjeszteni és milyen uniós forrásokat lehet társítani a határvédelemre – hangoztatta a fideszes politikus.

Tompos Márton szerint a migráció vonatkozásában az EU felismerte korábbi rossz döntését és a most készülő megállapodások ezt a hibát próbálják meg orvosolni. Szigorítanak, a kérelmeik elbírálásáig a migránsok nem mozdulhatnának el egy adott területről, ezzel a magyar kormány helyett az unió próbálja megoldani ezt a problémát – tette hozzá.

A kvótarendszerrel egy olyan tervet tett le az asztalra az EU, ami kompatibilis a magyar kormány korábbi kampányával, de részükről mégsem lehet látni az együttműködési akaratot, különösen, ha az embercsempészek szabadon engedését nézzük – hívta fel a figyelmet Tompos Márton, megjegyezve, a Momentum támogatja a határkerítés fenntartását.

Hidvéghi Balázs erre reagálva azt mondta, a rendszer legnagyobb baja, hogy a migránsok beengedésének végső döntése Brüsszelbe kerülne át. Abba Magyarország nem fog belemenni, hogy megmondják, mennyi migránst fogadjon be, illetve kiválthatja-e őket bármilyen összeggel – szögezte le.

A tranzitzónák rendszere működött, de ezt az Európai Bíróság döntése miatt be kellett zárni, így hamis az az állítás, hogy ez a rendszer kontroll alatt tartaná a migránsokat – mondta a fideszes politikus.

A családvédelmet érintő moderátori felvetésre Hidvéghi Balázs úgy vélekedett, ez egy „vörös vonal” a kormány számára, ebben a témában az uniós partnerek módosítási javaslataira semmiféle engedményt nem hajlandó tenni.

„Ez nem tárgyalási alap, ilyen a migráció és ilyen a gyermekvédelem kérdése is” – egyértelműsítette, megjegyezve, ez a téma gyakorlatilag már a gyermekek „szexualizálásáról” szól a nyugat-európai államokban.

Tompos Márton szerint kifogásolható a kormány azon szándéka, hogy „egybemossa” a pedofíliát és az LMBTQ-közösségeket, és kitiltják az iskolákból a más nemi identitást felfedező diákoknak segítséget nyújtó civil szervezeteket. A témában heves szóváltás alakult ki a két politikus között.

Az ukrajnai háborút érintően Hidvéghi Balázs azt mondta: Európa megfelelni igyekszik egy döntően amerikai geopolitikai érdeknek, Oroszország meggyengítésének és a piacoktól történő elvágásának.

„A magyar álláspont továbbra is világos, egyrészt elítéljük az agressziót, folyamatos segítséget nyújtunk az ide menekülteknek és a közelebbi és távolabbi ukrán régiók lakosságának, másrészt békéről beszélünk és elutasítjuk azt a hergelést és eszkalációt, ami jellemzi az európai közvéleményt” – fogalmazott a fideszes politikus.

 „Nekünk van egy olyan tervünk, ami tényleg egy nap alatt békét hozna, az orosz katonák takarodjanak ki Ukrajnából, ennyi kéne csak” – mondta Tompos Márton.

A Fidesz politikusa erre válaszolva kifejtette, lehet „nem szeretni” az egyik felet és drukkolni a másiknak, de a háború megoldásának a békére való törekvésből kell kiindulnia.