Az elfogadott jelentés azt is kimondta, hogy az Európai Parlament elítéli az egyének elleni, nemen vagy szexuális irányultságon alapuló erőszakot, üldöztetést, kényszerítést és megkülönböztetést vagy az ezekre való uszítást a vallási vezetők részéről is, illetve vallási vagy meggyőződési indítékok alapján.

Hirdetés

Az EP-képviselők a jelentésben egyebek mellett kiemelték, hogy a gondolat, a meggyőződés és a vallás szabadságához való jog magában foglalja az arra való jogot is, hogy a gondolatszabadság vagy a művészi alkotás legitim kifejezéseként kritikus vagy szatirikus véleményt nyilvánítsanak a vallásokról és a vallási hatóságokról.

Az Európai Parlament a szöveg szerint mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a meggyőződéssel vagy vallással való visszaélést olyan diszkriminatív politikák, büntető törvények és korlátozások bevezetésére alkalmazzák, amelyek ellentétesek, illetve aláássák az LMBTI-személyek, a nők és a lányok jogait. Elítélték azokat az intézkedéseket, melyek büntetendővé teszik az abortuszt, bűncselekménnyé nyilvánítják a házasságtörést, vagy elősegítik az emberi jogokat sértő vallási gyakorlatokat. Az EP jelentése arra szólította fel az Európai Uniót és tagállamait, hogy erősítsék meg a jogi védelmi mechanizmusokat a meggyőződési és vallási kisebbségekhez tartozók, valamint minden más, kiszolgáltatott helyzetben lévő ember, köztük a migránsok, a menekültek, valamint a szexuális kisebbségekhez tartozók emberi jogainak biztosítása érdekében.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében emlékeztetett: a keresztény a legüldözöttebb vallás világszerte. A keresztény Európának felelőssége és kötelessége kiállni a hitük miatt üldözött keresztények mellett.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a balliberális többség indítványai révén az Európai Parlament a vallási kisebbségekről újra gender-, LMBTI- és abortuszkérdéseket tárgyal, s ezzel fontos lehetőséget hagy ki arra vonatkozóan, hogy felhívja a figyelmet a keresztényüldözés súlyos problémáira. A vallási kisebbségek üldözéséről készült jelentés plenáris vitára előterjesztett szövege egyetlen helyen sem említi a keresztényüldözést, pedig – meghaladva immár a 360 milliót – tovább emelkedik azoknak a keresztényeknek a száma, akik nagyfokú üldözés vagy hátrányos megkülönböztetés áldozatai – közölte.

„Mi, magyarok, kiállunk az üldözött keresztényekért” – fogalmazott Gál Kinga, majd hozzátette: a Hungary Helps program által Magyarország nem csak szóban, hanem tettekkel is segíti a keresztény közösségek túlélését, otthon- és megmaradását immár világszerte.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője a jelentés kapcsán az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, az EP sok év után határozottan léphetett volna fel az üldöztetést szenvedő vallási kisebbségek védelmében, azonban a radikalizálódó európai baloldali ideológia aláásta a jelentés eredeti szándékát. Megakadályozta, hogy egy olyan dokumentum szülessen, amely eredeti céljához hűen a vallásüldözést ítéli el, felhívva a figyelmet a hitük miatt leginkább üldözött keresztények helyzetére is – húzta alá.

„A vallásszabadság-ellenes baloldal szándékosan megfordította a jelentés eredeti szándékát, és a vallási kisebbségek védelme helyett és a normalitás ellen pont őket hibáztatja a vallásszabadsággal való visszaéléssel” – fogalmazott.

Arra használták fel a dokumentumot, hogy a vallási vezetőket okolják az LMBTIQ-személyek, valamint a nők és lányok jogainak megsértéséért, az oktatáshoz és a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz való hozzáférésük korlátozásáért – mondta a kereszténydemokrata képviselő.

Kiemelte: odáig jutott a baloldali radikalizmus, hogy aláássa a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságot, és utat nyit a vallási közösségekkel, illetve vallási vezetőkkel szembeni diszkrimináció előtt. A baloldal hamis ideológiák által lehetetlenné teszi a vallási alapú üldöztetés áldozatainak védelmét, még kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorva ezzel a vallási kisebbséghez tartozó nőket és lányokat. Figyelmen kívül hagyja a vallási szereplők jelentőségét az emberi jogok és az emberi méltóság védelmében – jelentette ki.

„A véleménynyilvánítási szabadság kommunista időkben sem látott korlátozásának lehetünk tanúi, amely semmi esetben sem támogatható” – tette hozzá Hölvényi György.

Az Európai Unió brüsszeli székhelyű Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) főtitkára, Manuel Barrios Prieto a jelentés elfogadását követően kiadott nyilatkozatában azt írta: a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz való jog, valamint az élethez való eredendő jog alapvető emberi jogok. Az Európai Parlament felelőssége és kötelessége, hogy megvédje és előmozdítsa ezeket a jogokat világszerte.

„Visszaélésszerű értelmezésekkel történő aláásásukra irányuló minden kísérlet, mely indokolatlanul korlátozza törvényes hatályukat, a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül, amely hiteltelenné teszi az Európai Uniót a nemzetközi közösség előtt és európai polgárok milliói előtt” – fogalmazott.

A jelentés jelenlegi megfogalmazásában nem nyújt segítséget a hitük miatt üldöztetés áldozatául vált vallásos hívők millióinak, különösen a kiszolgáltatott nőknek és lányoknak, mivel helyzetüket láthatatlanná teszi más politikai érdekek előtérbe helyezése révén – tette hozzá a COMECE főtitkára.