Fotó: ShutterStock.com/Nadya Buyanowa (illusztráció)
Hirdetés

Murai László elmondta, a visszajelzések alapján a számítógéphez hozzáférés a diákok csak nagyon keveseknek okoz gondot, sokkal nagyobb probléma az internetes lefedettség. Erre majd valamilyen megoldást kell találni – emelte ki.

A HÖOK-elnök szerint a távoktatás már biztosan marad erre a szemeszterre, és az is lehet, hogy a következő elejére is.

Hozzátette, a záróvizsgákat valószínűleg megtartják, viszont ezeket nehezebb lesz teljesíteni, hiszen otthon, egyedül körülményesebb felkészülni rájuk. A diákok negyven százaléka jelezte, hogy gondjai vannak az otthoni felkészüléssel – mondta.

A legfontosabb cél az, hogy a hallgatói érdekek ebben a rendkívüli helyzetben se sérüljenek a felkészülésben – jelentette ki Murai László.

Az a legfontosabb, hogy senki ne kapja el a koronavírust a felsőoktatási záróvizsga miatt – hangsúlyozta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.
Józsa János elmondta, a távoktatást körülbelül egy hónapja vezették be, és az egyetemek azóta tervezik, hogy miként lehet megtartani a záróvizsgákat. Fontos szempont, hogy a vizsga miatt csak a BME-sek közül is több száz diáknak kellene utaznia, ami szintén veszélyes a vírus miatt.
Kérdésre válaszolva közölte: úgy döntöttek az egyetemen, hogy a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákért senkinek nem kell külön folyamodnia, hanem a kormányhatározat alapján jár nekik a dokumentum. A fő gond ezzel kapcsolatban az egykori diákok címe, amely az elmúlt tíz-tizenöt évben már többször is változhatott. Ezért minden érintettet arra kérnek, jelentkezzenek be az egyetemen, hogy tisztázzák az elérhetőségüket – fűzte hozzá.