Nemkívánatosnak nyilvánította Kerepes önkormányzat képviselőtestülete Horn Gyula és Havas Szófia jelenlétét október 22-én egy emlékmű avatásán – írja a Népszava. Franka Tibor polgármester a lapnak elmondta: az erről szóló határozatot a 14 tagú testületből tíz jobboldali, kereszténydemokrata gondolkodású képviselő támogatta.

A testület határozatában így fogalmaz: elítélik „Horn Gyula, volt pufajkás MSZMP-tisztségviselő és MSZP-miniszterelnököt és rokonát, Havas Szófiát, mivel egyoldalúan és alaptalanul lejáratták az 1956-os forradalom és szabadságharc célkitűzéseit. Aljas rágalmaik nemcsak a nemzetet és benne Kerepes többségét sértik, hanem az alkotmány alapértékeit is.” Egyben arra kérik Hornt és Havast, hogy október 22-én a kerepesi hősök emlékművének avatásától is tartsa őket távol a hozzátartozók tisztelete.

Franka szerint nem kitiltásról, hanem kérésről, erkölcsi állásfoglalásról van szó. A úgy tudja: több kerepesi lakos aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy elhatárolódjon a döntéstől – értesült a Népszava.

(fn.hu)