Hornung Ágnes az úgynevezett Ringató foglalkozásokat tartók és a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) az újbudai bölcsődei kisgyermeknevelőknek szervezett zenei képzésének zárórendezvényén vett részt. Itt úgy fogalmazott, a „gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedves” Ringató módszer évről évre próbál megújulni annak érdekében, hogy még több családhoz eljusson, és közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Ugyanígy próbál megújulni a kormány családpolitikája is évről évre, a legújabb intézkedés a január elsejétől igényelhető csok plusz lesz, amelynek köszönhetően 15, 30 vagy 50 millió forintos hitel igényelhető a vállalt gyerekszámtól függően – közölte az államtitkár.

Hirdetés

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója elmondta, hogy hat év után indították el ismét a Zenei nevelés a bölcsődében elnevezésű akkreditált tanfolyamot 11. kerületi kisgyermeknevelőknek. A tanfolyamon 75-en vettek részt. A Ficsak évek óta dolgozik azért, hogy Újbuda minél családbarátabb hellyé váljon, és bíznak benne, hogy a megújult csok-nak köszönhetően sok család választja majd otthonának a kerületet – mondta Király Nóra.

Gróh Ilona, a Ringató alapítója arról beszélt, hogy a művészetpedagógia képzésen nemcsak a szakmai tudást igyekezett átadni, hanem arra is törekedett, hogy a kisgyermeknevelők lelkileg is gazdagodjanak. A képzés lezárásaként a Fonó Budai Zeneházban ingyenes Ringató foglalkozást tartottak.

A Gróh Ilona által kidolgozott, 2006-ban indított Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül, lényege a kisgyermekeknek a zenei nevelésbe való korai bevonása az édesanyákkal közös, élményt adó játékos foglalkozások keretében. Az éneklés mellett a foglalkozásokhoz többek között az ölelés és a mondókázás is hozzátartozik. A módszer célja, hogy az éneklés ne legyen szorongás forrása a gyermekek számára. A foglalkozásokon már pár hónapos kisgyermekek is részt vehetnek.

Korábban írtuk