Fotó: Azbej Tristan, Facebook
Hirdetés

Azbej Tristan azt írta: ez az állandó képviselet lesz a felelős azért, hogy a Csádban és a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat összefogja és gondoskodjon azok hatékonyságáról. Ezzel mérföldkövéhez ér Magyarország afrikai szerepvállalása, és ezzel együtt a Hungary Helps – Magyarország segít program is – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország kormánya felismerte az afrikai Száhel-övezetet érintő kihívások jelentőségét, hogy az egyre fokozódó válsághelyzetek, a politikai instabilitás, polgárháborúk, fegyveres konfliktusok és keresztényüldözés eddig nem látott humanitárius katasztrófához vezethetnek. Ennek pedig jelentős hatása lehet Európára, benne Magyarországra is – fűzte hozzá.

Ugyanis – folytatta -, a térség országai egymás után veszítik el stabilitásukat. Amennyiben pedig az utolsó megmaradt stabil bástya, Csád is erre a sorsra jut, az Európára nézve rendkívül nagy kockázatot hordozó migránstömeg megindulását jelentheti. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar kormány, hogy a Száhel-övezetbe idén indított humanitárius missziók tapasztalatai alapján megnyitja a fejlesztési központot – ismertette.

Közlése szerint a program keretében a közelmúltban véget ért csádi magyar orvosi misszióhoz hasonlót terveznek a jövőben: nemcsak a környező konfliktusövezetekből érkező emberek megóvásához járulnak hozzá, hanem a Boko Haram (iszlamista terrorszervezet) által folyamatos fenyegetésnek kitett csádi lakosságnak is segítséget nyújtanak. Továbbá a helyszínen kívánják kamatoztatni a magyar agrár- és vízipari szaktudást, ezzel segítve, hogy az éhezéssel szembenéző emberek biztonságos élelmiszerhez, ivó- és öntözővízhez jussanak az elsivatagosodó országban.

Korábban írtuk

„Ezek a hosszú távra tervezett programok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az afrikai kontinens a veszélyek helyett a lehetőségek kontinense legyen. Mert a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajba jutott embereket Európába hozni” – fogalmazott Azbej Tristan.