Retkes Attila pártelnök szerény, de határozott és hiteles ellenzéki parlamenti pártként definiálta az SZDSZ-t az Országos Tanács (OT) mai ülésén. Leszállva a magas lóról nem egy szűk központból mondják el, hogy mi lenne a helyes út, hanem valódi párbeszédet folytatnak párton belül és kívül – tette hozzá.

A Fodor Gábor lemondása miatt jelenleg 18 tagú, de hamarosan ismét 19 fősre bővülő SZDSZ-frakció tagjaival olyan nyilatkozatot íratnának alá hamarosan, amelyben a képviselők arról nyilatkoznak, hogy az SZDSZ politikáját kívánják segíteni – mondta az ülés után Retkes Attila. Bejelentését úgy indokolta, hogy aki az SZDSZ parlamenti frakciójának lehetőségeit, infrastruktúráját, az azzal járó anyagi előnyöket élvezi, az ne egy másik párt szervezésén fáradozzon.

A nyilatkozat aláírása ugyanakkor nem kötelező, és határideje sincs. Kerestünk néhány olyan képviselőt, akik köztudottan rossz viszonyban állnak a jelenlegi pártvezetéssel. Kóka János frakcióvezetőt nem értük el, Magyar Bálint felvette ugyan a telefont, de nem kívánt nyilatkozni. Az országos tanács visszahívta a párt teljes etikai bizottságát, és új testületet állít fel hamarosan.

Ikvai-Szabó váltja Fodort

Az OT a parlamenti mandátumáról múlt hétfőn lemondott Fodor Gábor helyére, több mint 90 százalékos többséggel jelölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest. A képviselő-aspiráns első feladataként a központi költségvetés tervezetének helyenkénti felülvizsgálatát jelölte meg.

Az országos tanács december 12-re összehívta az SZDSZ rendes küldöttgyűlését is, ahol bemutatják a párt választási stratégiáját és új alapszabályt fogadnak el, mert a jelenlegi – Retkes Attila pártelnök szerint – használhatatlan.

(MR)