Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének döntő futamai a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradon lesznek, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lipicaiak igazi otthonra találtak – idézi a közlemény Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

Hirdetés

A tavaly az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült lipicai lótenyésztés egyik fellegvárának számító Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő – hangsúlyozzák a közleményben.

A versenyigazgató szerint a pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez majd; a sikeres szerepléshez ló és lovasa még erősebb együttműködésére lesz majd szükség. A szilvásváradi fináléra a kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak, tizenegy magyarországi és 5 határon túli helyszínen lesznek előfutamok.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Ebben az évben a nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval száll versenybe – áll a közleményben.

Korábban írtuk