– Könyököljek így lazán, vagy álljak görcsösen?

– Most görcsöl?

– Nem. Csak… mi az igény?

– Ha azt mondom, hogy görcsöljön, akkor görcsöl?

–  Megpróbálok.

Ez Vona Gábor maga. A fenti párbeszéddel indul a Hír TV Privátszféra című műsora a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével a főszerepben – ha csak ennyit bírunk megnézni belőle, már plasztikus képet kaphatunk a szélkakas pártelnökről: az aktuális igénynek megfelelni kívánó, jellemtelen porszívóügynök tökéletes archetípusát láthatjuk.

Fotó: MTI, archív

A műsor célkitűzése szerint a politikusok emberi arcát kívánja megmutatni, bepillantást enged a szereplők magánéletébe, privát szférájába. Amikor még Péterfi Judit műsora Magánszféra néven futott az ATV-n, Vona Gábor mint első vendég már emlékezeteset alakított: megnézhettük, hogyan edz vagy tetováltat. 

A Hír TV-re átkerülő műsorszámban már megfordult Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett és Karácsony Gergely is, pénteken pedig a Vona Gáborral készített beszélgetés került adásba, amelyből megtudhattuk, hogy a szélkakas pártelnök nem szereti visszanézni korábbi szerepléseit, nem is szokta tenni (pedig érdemes lenne néha napján szembesülni vele, hogyan változott az álláspontja napraforgó módjára az elmúlt években – szerk.), véleménye szerint mind ő, mind pártja nagy utat járt be, ugyanakkor a világ is megváltozott (legalábbis 2016 ősze óta, amikor a Magánszférában szerepelt az ATV-n).

A szélkakas szerint:

Orbán Viktor a magyar történelem vagy a világtörténelem legsötétebb korszakait idéző módon irányítja ezt az országot.

De azt is megtudhatjuk, hogy külseje kérdésében ő maga dönt: szakállát a harcosság megjelenítésének tekinti, és a választásokig meg is hagyja arcszőrzetét. Vona Gábor hiánypótló információt is megoszt magáról:

Soha nem volt szemöldökcsipeszem.

A korábbi Jobbikról, szerepjátszásról is mesél a pártelnök, aki Mirkóczki Ádám őszödi beszédéhez hasonlóan sajátos véleménnyel van az egykor volt radikális időkről:

Az emberi karakteremet szerintem nagyon sokan félreértették. (…) Mindenki a Vona Gábor képét ahhoz igazította, hogy van egy radikális fiatal párt, és akkor biztos a Vona Gábor egy ilyen nagyon militáns és nagyon erőszakos meg nagyon kemény figura, holott nem vagyok az szerintem. Abban a politikai szituációban, ami a Jobbiknak ugye a radikális időszaka volt, ott nyilvánvalóan ez sugárzódott belőlem is, lehet, hogy én is ennek a szerepnek feleltem meg, meg hát a média erre még rá is tett egy lapáttal.

Ezután Péterfi Judit, a riporter így reagál: „De hát akkor azt mondja, hogy egy szerepnek akart akkor megfelelni nagyjából. De akkor lehet, hogy most is egy szerepnek akar megfelelni.”

Ez mindig előjön. Ez annyira nehéz kérdés szerintem minden ember életében, hogy most hol van a mi valódi énünk, és honnan kezdődik a hagymának azon héja, amikor már az egy szerep csak.

Vona Gábor arra a kérdésre sem tud felelni, megtalálta-e már önmagát. Saját bevallása szerint ő egy kereső ember, aki szeret fejlődni. Érdekes álláspont ez: Vona Gábor mindig fejlődésre törekszik, ugyanakkor elmondja, nem szereti visszanézni korábbi szerepléseit, nem is szokta megtenni. Múlt nélküli jövőbefordulás mint a fejlődés záloga, egyedi recept. Indoklásképpen egyébként azt hozza fel, hogy zavarja, hogy sokszor nem ért egyet korábbi mondataival. Hiába, nehéz a szélkakasok élete!

A műsorban megnézhetjük a csepeli kampányzárójára hátsó ajtón bekúszó pártelnököt, aki szerint provokátorok fenyegetéseinek kereszttüzében zajlik a kampány, de ő és felesége állják a sarat. A felszínes csevegéseken felül azért érdekes elszólásokra is bukkanhatunk:  

– Mit szeretne? Kormányváltást vagy sem?

– Kormányváltást szeretnék, természetesen. Ezért dolgozunk.

– Pontosan tudja, hogy egyedül nem fog menni?

– Pontosan tudom, hogy úgy fog menni, hogyha a Jobbik egyedül indul.

Aztán még lamentálnak egy sort a baloldal mai állapotáról. Láthatjuk Vonát szülővárosában, Gyöngyösön is baktatni, elmélkedni is. Amikor egy állványra felállva filmezik őket, Vona Gábor reakciója a következő:

Ez kemény. Igen, igen, igen, igen. Reméljük, hogy nem lesz semmilyen baleset, mert az nem kéne a Ripost címlapjára most.

Kedves, hogy így aggódik mások testi épségéért az elnök úr. Amikor egy rádióinterjú alatt Vona a mikroportjával ügyetlenkedik, Péterfi Judit megjegyzi:

Ha már ez nehézséget okoz, mi lesz… – az országgal?

– egészíti ki széles mosollyal Vona Gábor miniszterelnök-jelölt, önnönmaga paródiája. Azt is megtudjuk, megfelelési vágyát természetesnek tekinti, és bízik benne, nem tűnik erőlködésnek.

Vona Gábor és a Jobbik szerintem most találta meg azt a pontot, helyet, amit meg kellett találjon.

– ilyen mélyenszántó gondolatokat is megoszt a közönséggel a Jobbik elnöke, aki pártját az ezredfordulós Fideszhez hasonlítja. Míg szerinte a Fidesz akkor üde, friss, lendületes, modern, európai és nemzeti párt volt, mára rossz aurájú, befelé forduló politikai párttá vált – a Jobbik ezt az utat viszont épp fordítva járta be a szélkakas értékelése szerint.

A következő párbeszéd, bár eredeti kontextusában Vona napirendjéről szól, magasabb szinten is jól értelmezhető:

– Mennyire irányítja a saját napjait egyébként?

– Há’ most már egyre kevésbé. Sokszor úgy érzem magam, hogy így ide-oda mozgatnak, és akkor mindig a képembe jön egy kamera, és akkor… akkor valami értelmeset kell mondani.

Záróakkordként felteszik Vonának a nagy kérdést, miért szeretne miniszterelnök lenni. Erre ezt bírta válaszolni a Jobbik ide-oda tologatott szélkakasa:

Úgy érzem, hogy alkalmas vagyok rá. Úgy érzem, hogy alkalmas vagyok arra, hogy különféle feladatokra megtaláljam a megfelelő embereket, és ezeket az embereket jó célokért lelkesítsem. Asszem ez egy miniszterelnöknek a feladata. Szeretnék magamnak is meg Magyarországnak bizonyítani.

Micsoda érvek, mily kimunkált politikai hitvallás! Április 8-án tegyünk róla, hogy olyan miniszterelnöke legyen az országnak, akit nem ide-oda mozgatnak, tologatnak, hogy aztán megpróbáljon értelmes dolgokat mondani, és akinek a legfőbb érve a miniszterelnök-jelöltség mellett az, hogy szerinte ő alkalmas a feladatra. Akik megtekintették az Orbán Viktorral készült interjút a Bayer show-ban, láthatták, hogyan beszél egy igazi államférfi. Ha még nem látták, érdemes megnézni, és összevetni a két beszélgetést: a két miniszterelnök-jelölt rátermettségét, kiállását, mondanivalóját. Ég és föld a különbség. 

-EN-