Valóban szokatlan, ám nem példa nélküli gesztusról van szó. Kétségtelen, hogy 2010-ig többször volt nyilvánvaló, hogy az amerikai nagykövetség éppen kivel szimpatizál a magyarországi pártok közül. 1990 környékén még az SZDSZ-hez húzott – emlékeztet az elemzés.

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com (archív)
Eleni Tsakopoulos Kounalakis

2010-ben, a választások első fordulójának estéjént Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájában tett látogatást. Az Index tudósítása szerint a nagykövet Schiffer Andrással, az LMP vezetőivel, a nagykövettel és a nagykövetségi dolgozókkal bezárkózott egy szobába. 

Néhány amerikain OVB-s kitűzőt láttunk, feltehetően választási megfigyelők voltak. Hámori Hanna, az LMP sajtósa azt mondta, hogy a nagykövet asszony az LMP-vel ápolt jó viszonya miatt személyesen akart ellátogatni a pártközpontba a választás éjszakáján. Ezzel együtt az is igaz, hogy amint arról a Mandiner blog akkoriban beszámolt, az amerikai nagykövet a Fidesznél és az MSZP-nél is járt, a Jobbiknál ugyanakkor nem tette tiszteletét.

Ennél direktebb és emlékezetesebb volt, hogy 2012 januárjában a Magyar Nemzet arról számolt be: az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete decemberben arra kért több kormánypárti politikust, hogy vizsgálják felül az új magyar választójogi törvényt. Több vezető politikus is megerősítette a lapnak, hogy ezeken a megbeszéléseken a nagykövet a választójogi törvény hatályon kívül helyezését és új jogszabály kidolgozását is kezdeményezte. Eleni Tsakopoulos Kounalakis állítólag azt is javasolta a Fidesz vezetőinek, hogy vonjanak be magyarországi civil szervezeteket és ellenzéki pártokat is egy új választójogi tervezet kidolgozásába.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk