Elvhűségét, nemzeti elkötelezettségét hangoztatta egykor a szélkakas Vona Gábor. Videó. 

Képernyőfotó: Vadhajtások.com Facebook-oldala

A Vadhajtások.com Facebook-oldal, amely első változatában újra elérhető a közösségi oldalon, újabb videóval emlékeztetett: milyen messze is jár a Vona Gábor vezette Jobbik attól a közösségtől, akikre anno Pongrátz Gergely rábízta ’56 szellemiségét.

https://www.facebook.com/Vadhajtasok/videos/812547228937033/

A Vadhajtások a videóban felidézik Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakja, a Corvin köziek utolsó főparancsnokának szavait, amelyek a Jobbik alakuló ülésén hangzottak el. Pongrátz Gergely akkor jelképesen átadta az ’56-os zászlót a Jobbiknak, a fiataloknak, hogy a küzdelmet, melyet hazájukért folytattak, ők vívják tovább. Az ’56-os hős 2003 októberében azt mondta a jobbikosoknak: 

Nekünk az egyik lábunk már a sírban van, a fáklya kiesik a kezünkből. Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amiért ’56-ban olyan sok bajtársunk halt meg. Nektek kell tovább vinni. A tietek a jövő. Nekünk már csak múltunk van.

Figyelemreméltó az elszántan fogadkozó Vona Gábor, aki akkor még úgy fogalmazott:

Nem mernék Pongrátz Gergely szeme elé kerülni a túlvilágon, hogyha letérnénk erről az útról.

Az azóta szélkakasokat megszégyenítő pártelnök akkor még pártja egyik fő erényeként jelölte meg, hogy maradtak, akik voltak: 

Átalakulásunk pillanatától fogva ugyanazt mondjuk, mint amit most, tehát ebben azt hiszem, hogy egyedülálló szereplője a magyar közéletnek a Jobbik. Mi egy nemzeti keresztény politikai pártot alapítottunk akkor is, ugyanazok vagyunk most is, és ugyanazok leszünk később.

Azóta sok év telt el, a Vona Gábor vezette Jobbik már lelket cserélt, radikálisból cukiskodó lett, majd egyszerűen elvtelenné vált. Vona Gábor pedig nem törődik a múlttal, mint tőle magától megtudhattuk, nem szeret szembesülni korábbi mondataival, mert kellemetlen, hogy nem ért egyet egykori önmagával. 

Tavaly decemberben megírtuk a PestiSrácok.hu nyomán, hogy Pongrátz Gergely öccse, András azt írta levelében, bátyja forog a sírjában Vona viselkedése miatt:

Amit Gergely bátyám mondott a Jobbik alakuló ülésén a fiataloknak, az a szellemiség nagyon messze van attól, amit Vona Gábor ma művel. Gergely bátyám soha nem egyezne bele, hogy kommunistákkal vagy reform-kommunistákkal álljon össze a Jobbik a 2018-as választási győzelem érdekében. (…) Szegény Gergely bátyám forog a sírjában Vona viselkedése miatt

– írta a PestiSrácok.hu-nak írt levelében Pongrátz András. 

demokrata.hu