Fotó: demokrata.hu
A Soros-szervezet aktivistái október 23-án

Az oktatás, a nemek közötti egyenlőség, valamint a szexuális és a nemi kisebbségek ügyeiben mélyülhetnek el azok a diákok, akik részt vesznek az Amnesty International Összpont nevű versenyében. A középiskolás fiatalok közül – akiknek a tevékenysége valójában csak a verseny után veszi kezdetét – többen a gyermekvédelmi törvény „hatásai” ellen harcolnak vagy éppen a szívhangrendeletet szeretnék megszüntetni – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Idén immár tizedik alkalommal vette kezdetét az Amnesty International Összpont nevű emberi jogi diákversenye. A februártól május végéig tartó versenyre az ország huszonhárom városából negyven diák jelentkezett.

A tizedik Összponton – hasonlóan a korábbi évekhez – az oktatás, a nemek közötti egyenlőség, valamint a szexuális és a nemi kisebbségek témaköreiben mélyülhetnek el a középiskolások, amelyek közül a hozzájuk legközelebb álló üggyel kell foglalkozniuk, írja a Magyar Nemzet. A négy hónapig tartó képzés során az Amnesty mentorai az ifjú aktivistáknak olyan készségek elsajátítását is biztosítják, mint a petícióírás és a kampánytechnika, amit a későbbiek során a fiatalok a saját terveik megvalósításánál is hasznosíthatnak.

A Soros György támogatását élvező Amnesty International honlapján olvasható beszámoló szerint a verseny jelenleg a második fordulónál tart. A tizenhat csapat közül többen a gyermekvédelmi törvény „hatásai” ellen harcolnak. A napilap cikkéből kiderül: az Active nevű csapat petíciója által például azt szeretné elérni, hogy a szexuális és nemi kisebbségekkel foglalkozó civil szervezetek újra visszamehessenek az iskolákba foglalkozásokat tartani, valamint a fiatalokat hitelesen tájékoztatni.

„Magyarországon az élet sok területén tapasztalható újra az – utoljára a késő kádári diktatúrában megélt – öncenzúra, ha a szexuális és nemi kisebbségekről van szó. Viszont a gyermekeknek az egészséges fejlődésük érdekében tabusítás helyett a kérdéseikre, a koruknak megfelelő tartalmú, megnyugtató válaszokra lenne szükségük” – fogalmaznak a petícióban.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet cikke szerint a kampányt követően a harmadik forduló feladata a választott emberi jogi kérdésre megoldást kínáló projekt kivitelezése lesz. Végül a győzteseket – akik projektjeik megvalósítása során a Soros-szervezet szakmai és anyagi támogatásában részesülnek – június elején egy háromnapos tábor alatt hirdetik ki. A záró hétvégén a diákok megismerhetik az Amnesty csapatát, valamint tanulhatnak arról, hogy mire kell figyelni egy aktivistacsoport megalapításánál, illetve hogyan folytathatják a tevékenységüket a vetélkedő lezárultával is.

A teljes cikk ITT olvasható.