A napokban fontos fejlemények történtek a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozásban. Ráadásul ismét egy olyan személy került reflektorfénybe, aki a főpolgármester mellett Gyurcsány Ferencnek is régi bizalmi embere. Házkutatást hajtott végre csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Tordai Csaba – Karácsony ügyvédje és főtanácsadója – ügyvédi irodájában.

Hirdetés

A házkutatás tényét később az ügyészség is megerősítette a Magyar Nemzetnek. Ők azt közölték, hogy a NAV költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező.

Az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. Emlékezetes, a botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal, összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.  

Ki is az a Tordai Csaba?

Az sem véletlen, hogy Tordai Csaba ügyvédi irodájában lehettek az inkriminált iratok, hiszen régi bizalmi ember a baloldalon: ügyvédje és főtanácsadója Karácsony Gergely főpolgármesternek, 2010 előtt pedig fontos pozíciókat töltött be a balliberális kormányok idején, Gyurcsány Ferenc egyik bizalmi embere volt. A jogász ráadásul otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában. 

Korábban írtuk

Karácsony régi barátja

Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Bár Tordai jogásznak, Karácsony pedig szociológusnak tanult az egyetemen, mindkettőjüket érdekelte a politika, és mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek.

Államtitkár Gyurcsány Miniszterelnöki Hivatalában

A jogász a pannonhalmi bencés gimnáziumban végzett, de már egyetemista éveiben a liberális közeg felé fordult. A Fundamentum nevű, SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott, de 2000-ben (február 18.) például a Népszava közölte egy egyetemi hallgatóként jegyzett politikai elemzését. Nem csoda, hogy aztán hamarosan Demszky Gábor munkatársa lett, sőt, az SZDSZ-es Új Generációhoz is csatlakozó Tordait az akkori főpolgármester a párt egyik kulcspozíciójába, az ügyvivői testület tagjának is ajánlotta.   

Tordai fiatalemberként komoly karriert futott be a baloldal hatalomra jutását, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.

A Soros-szervezetek embere

Később ügyvédkedni kezdett, a TMC First Tanácsadó Kft.-ben Oszkó Péter,  korábbi baloldali pénzügyminiszter cégtársa lett. Ezzel együtt továbbra is a balliberális hálózat és a Soros-szervezetek fontos embereként tűnt fel időről időre a sajtóban, így például a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán. 2011 és 2019 között mindenesetre folyamatos volt a jelenléte a külföldről finanszírozott Átlátszó portálnál.  

Tordai kulcsszerepben a Városházán

A 2019. októberi önkormányzati választásokon a baloldal a fővárosban térhetett vissza a hatalomba, és szinte törvényszerű volt, hogy Tordai Csaba is a csapat része legyen, hiszen a legerősebb ellenzéki párt elnökeként a fővárosi vezetésre meghatározó befolyást gyakoroló Gyurcsány Ferenc régi bizalmasaival töltötték fel a Városháza és a fővárosi önkormányzati cégek kulcspozícióit. Bár főjegyzőjelöltként is felmerült a neve, végül Tordai a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke, illetve Karácsony Gergely tanácsadója lett.

A Városháza tervezett eladása miatt kirobbant botrányban az Anonymus néven megismert álarcos alak által nyilvánosságra hozott egyik hangfelvételen Bajnai Gordon korábbi üzlet- és „harcostársa”,  Gansperger Gyula arról beszélt, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Tordai Csaba hatalmas befolyással bír a főváros vezetésében. Az említett felvételek egyikén Gansperger így jellemezte Tordai szerepét: „Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.” 

Tordai tevékenységéről  Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett az egyik hangfelvételen. Úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik”.  

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.