„A tények feltárása” címmel indított tíz részes cikksorozatot a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban pedig a foglalkoztatás témáját járták körbe.

Hirdetés

Kifejtették, hogy a 21. század második évtizede a foglalkoztatás soha nem látott mértékű bővülését hozta hazánkban. A 2010-es mélypontról a munkaerőpiacunk szinte minden szempontból javult, Magyarországon 2023-ban átlagosan 4 millió 724 ezer ember dolgozott, és mindössze 203 ezer volt a munkanélküliek száma.

Még soha nem dolgoztak ennyien hazánkban

Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, Nagy Kristóf és Varga Mátyás Zsolt leszögezték írásukban, hogy soha ennyi ember nem dolgozott még Magyarországon.

A szerzők megjegyezték, hogy a drasztikus változás akkor következett be a foglalkoztatásban, amikor bevezették az egykulcsos adórendszert, hiszen ameddig két kulcs volt, sokkal jobban megérte a jövedelem egy részét „feketén” odaadni, mivel a második kulcs már az átlag alatti jövedelműeket is sújtotta.

Korábban írtuk

„A mai napig igazságtalanul támadják a kormányt azzal, hogy összeszerelő üzemeket támogat, azaz az alacsony hozzáadott értékű, főként ipari létesítményeket, és ezzel növeli a foglalkoztatást”

– jegyezték meg a szerzők, majd kifejtették, hogy a valóságban az új munkahelyek jelentős része 2010 után a csúcstechnológiai ágazatban, azaz a csúcstechnológiai iparágakban és a tudásintenzív szolgáltatásokban jött létre, amihez pedig természetesen magasan képzett munkavállalókra volt szükség.

Az eredeti szemle a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.