Böröcz László elmondta, a szerdán kirobbant ügy lényege, hogy az önkormányzat a közterület-felügyelőket és a parkolóőröket egy Országház utcai épületbe költöztette, és ennek kapcsán kötött – szerinte gyanús – szerződést egy évvel ezelőtt az Officium Irodafejlesztő Zrt. és a kerület.

Hirdetés

Az ingatlan felújítása egyébként egymilliárd forintba került – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Közölte, a szerződés üzemeltetésre vonatkozó részét legalább 2,5-szeresen túlárazták. Továbbá, az ügyben megszólaltatott illetékes kamarai elnök szerint teljesen életszerűtlen, hogy egy ilyen új rendszer kiépítése után valaki havi karbantartási szerződést köt a jótállási időszakban – tette hozzá.

Böröcz László elmondta, bruttó 342 ezer forintot fizet az önkormányzat minden hónapban egy „vadiúj” rendszer karbantartásáért, miközben több olyan árajánlat van, amelyekben 100-150 ezer forint szerepel.

Korábban írtuk

Az egy évvel ezelőtti szerződésben szereplő eszközöknél 40-50 százalékkal magasabb a kifizetett ár a mostani piaci árnál – mondta a politikus. Példaként kiemelt több tételt: hat felszerelt IP kamerát 780 ezer helyett 1,8 millió forintért vett meg az önkormányzat. A 23 ezer forintos billentyűzetért 34 ezret fizettek, a 60 ezres monitorért pedig 95 ezer forintot – tette hozzá.

„Alapvetően nincs olyan tétel a szerződésben, amit ne áraztak volna túl”

– fogalmazott Böröcz László, majd azt mondta, V. Naszályi Márta polgármester azt gondolja, hogy „itt nincs semmi látnivaló”.

A kormánypárti politikus szerint az önkormányzatnál teljes a káosz, tavaly a hivatali dolgozók negyede, a teljes jogi csoport, az üzemeltetési vezető felmondott. Gyakorlatilag a működésképtelenség határán táncol a kerület – mondta.

Böröcz László közölte, a 17 millió forintos beszerzésnél 9 milliós a túlárazás. Ez az árajánlatok alapján egyértelműen bizonyítható is

– mondta.

A politikus szerint V. Naszályi Márta felelőssége az ügyben egyértelmű, hiszen a szerződést ő kötötte az önkormányzat nevében, és még a beruházást követően a céget elismerésben is részesítette. Azt mondta, remélik, hogy a polgármester kiáll a nyilvánosság elé és magyarázatot ad erre a nem mindennapi esetre.

Böröcz László elmondta, korábban már kezdeményezték az önkormányzat átvilágítását, amely a polgármester és jegyző „szándékos akadályozása miatt” nem történhetett meg. A mostani ügy fényében érthető, hogy a polgármester és a köre miért nem akar átvilágítást – tette hozzá.

Böröcz László azt mondta, az önkormányzatnál az átláthatóságnak híre-hamva sincs. V. Naszályi Márta „bort iszik és vizet prédikál”

– fogalmazott.

A közreadott sajtóanyag szerint a „botrány kapcsán büntetőfeljelentést” tesznek.

A sajtótájékoztatón megelőzően az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülése elején a Fidelitas több aktivistája molinókat tartott fel. Az egyiken V. Naszályi Márta szerepelt egy elektronika áruház reklámját utánozva, azzal a felirattal: „Mert hülye azért nem vagyok?” Az egyik aktivista odalépett a polgármesterhez és átadott neki egy serleget, amelynek a talapzatára azt írták: „V. Naszályi Márta a túlárazás bajnoka”.