Hamarosan fellélegezhetnek a vásárlók, úgy tűnik, hogy az élelmiszerek árának emelkedése néhány hónap múlva megáll, áresésre a boltokban azonban egyelőre nem kell számítani. A kedvezőbb folyamat hátterében az élelmiszerek alapanyagául szolgáló mezőgazdasági termékek árának csökkenése áll. Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az Ukrajnából az Európai Unióba áramló gabona mennyisége, ami komoly fordulópontot hozott az árakban is.

Hirdetés

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a búza termelői ára tavaly októberben érte el a csúcsát, akkor egy tonna étkezési búza 140 ezer forintért cserélt gazdát a hazai piacon. Ezt követően folyamatosan csökkentek az árak, a visszaesés pedig az idén is folytatódott. 

Január harmadik hetében 115 ezer forint közelébe került az étkezési búza tonnánkénti ára, ami az egy évvel korábbi szintet nyolc százalékkal haladja meg. A kukorica esetében is hasonló tendencia rajzolódik ki, a termény január harmadik hetében 106 ezer forintért cserélt gazdát, miközben a termelői árak az év végén még 120 ezer forint közelében voltak. A gabonapiacon tapasztalható árcsökkenés az állati termékek árára is hatással van. A baromfi kivételével – ahol egyelőre további drágulást látni az év első heteiben – szinte mindenhol leszálló ágba kerültek az árak.

Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai szerint a hazai vágósertés termelői ára 832 forint volt 2022 decemberében, január második hetében pedig 814 forintot kaptak a vágósertés kilójáért gazdálkodók. A csökkenés a nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árában is megmutatkozik. Az AKI adatai szerint a sertéskaraj, a lapocka, az oldalas is olcsóbb lett néhány százalékkal.

Korábban írtuk

Bár az elmúlt egy évben kivétel nélkül minden élelmiszer-kategóriában jelentős drágulás ment végbe, a legnagyobb áremelkedés azonban minden bizonnyal a tojás esetében volt tapasztalható. Biztató jel ugyanakkor, hogy az áremelkedés azonban az év eleje óta a tojáspiacon is megállt, az AKI adatai szerint az év elején néhány százalékkal már csökkent a ketreces tartásból származó tojás csomagolóhelyi értékesítési ára.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.