Ander Balázs (Jobbik) a családvédelmi akciótervről szóló kormányzati javaslat vitája során a kormánypárti képviselőkhöz fordulva kijelentette: „a tízmilliós Magyarország képétől, hogyha önök nem bevándorlásban gondolkodnak, akkor el kell búcsúznunk”, mert ahhoz minden nőnek három gyermeket kellene szülnie, ami viszont illúzió.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A XXI. század legfőbb kihívásai között a népesség fogyását, elöregedését és etnikai átstrukturálódását említette, hozzátéve, néhány év múlva annak a cigányságnak a vállára nehezedne a társadalom zömét alkotó idősek eltartása, amelyiknek jelentős hányada a rendszerváltás óta szintén segítségre szorul.

A képviselő arról beszélt: ma Magyarországon párhuzamos társadalmak élnek egymás mellett, és ha a rossz korfájú többségi társadalomnak nem sikerül integrálnia a növekvő létszámú cigányságot, „ennek az országnak vége, és ez a népesedési összeomlás maga alá fog temetni mindenkit”.

Novák Katalin államtitkár azt mondta: egyetért azzal, hogy ne tegyenek különbséget származás alapján magyar és magyar ember között, a romák ugyanúgy magyarok. Tekintsenek rájuk így – szólított fel.