Jogerőssé vált az április 12-ei tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a vasárnap 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem – mondta Ughy Jenőné, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője vasárnap.Veszprém megye 3-as választókerületében azért kellett időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A voksolást Rig Lajos, a Jobbik jelöltje nyerte. A választás eredményét a külképviseleti szavazatok összeszámlálását követően, a szavazóköri jegyzőkönyvek összesítése alapján, csütörtökön állapította meg az egyéni választókerületi választási bizottság.

A választási bizottság csütörtöki, eredménymegállapító határozata ellen vasárnap 16 óráig lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani, ilyen nem érkezett, így az eredmény jogerőssé vált – közölte Ughy Jenőné.

A megválasztott képviselő várhatóan kedden veszi át megbízólevelét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól, majd – miután letette esküjét – beülhet a Jobbik frakciójának tagjai közé az Országgyűlésben.

Rig Lajos az április 12-ei szavazáson a voksok 35,49 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) 34,27 százalékot, Pad Ferenc (MSZP-DK) 26,2 százalékot, Sallee Barbara (LMP) 2,02 százalékot kapott. Több jelölt nem érte el az 1 százalékot.

MTI