Az évek óta tartó vita végére ma a Fővárosi Bíróság tett jogerősen pontot. A szobor körül a felállítása óta folyik a huzavona. 2005-ben ugyanis a Fővárosi Közgyűlés engedélye nélkül építette a kerület, egy elvi hozzájárulás birtokában. A Közigazgatási Hivatal viszont a bontás mellett döntött, majd a bíróság egy évvel ezelőtt a hivatalnak adott igazat.

A főváros ezután újra napirendre vette a turul ügyét. Az I. kerület kiadta az engedélyt, a XII. kerület pedig erre hivatkozva újra bírósághoz fordult, amely most jogerősen ismét a Közigazgatási Hivatalnak adott igazat. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Vagyis bontani kell. Azzal érvelt a bíróság, hogy bár tárgyalt a főváros a turulról, nem hozott olyan döntést, amely érdemben megváltoztatta volna az ügy lehetséges kimenetelét. A közgyűlés határozatai nem tartalmaznak egyértelmű hozzájáruló döntést a szobor felállításához – fogalmazott a bírónő.

Határidő viszont nincs a bontásra – mondja Pomázi Miklós, a hivatal főosztályvezetője. A XII. kerület egyelőre reménykedik, hogy maradhat a szobor – közölte Gál András Levente ügyvéd utalva a fennmaradási engedély lehetőségére.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a már említett egy évvel ezelőtti bírósági bontási döntés alapján a hivatal akkor kirendelte a IX. kerületet, mint bontásért felelős hatóságot. Hogy a IX. kerület a mostani döntés után lép-e, illetve hogy a mostani ítélettel kapcsolatosan is kirendel-e egy bontásért felelős kerületet a hatóság, még nem tudni.

Tíz évig is el lehet húzni a turulszobor lebontását

Lövétei István alkotmányjogász elmondta, hogy a bíróság határozata kötelező minden közigazgatósági hatóságra, ezért közigazgatási módon többet nem lehet megtámadni, bírósági úton pedig, a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának rendje szerint, szintén nincsen további jogorvoslati lehetőség.

A hírek szerint a XII. kerületi önkormányzat mégis megpróbál jogi úton tenni valamit. Arról mindenesetre nincs döntés, hogy mikor kell lebontani a szobrot. Lövétei István szerint ebben az esetben az ügy visszakerül a közigazgatási végrehajtási útra, tehát a bíróságnak nem feladata arról gondoskodni, hogy a döntését bírósági úton hajtsák végre. Most tehát közigazgatási úton kell kijelölni a végrehajtási időpontot.

– Vannak közigazgatási úton való megtámadási lehetőségek, de ezek már nem olyanok, amelyek magát a végrehajtást kérdőjeleznék meg – mondta az alkotmányjogász. – A jelenlegi jogszabály szerint összesen tíz év áll rendelkezésre egy ilyen végrehajthatóságnak a fenntartására, tíz év alatt évül el. Ha tíz év alatt nem hajtanak végre egy ilyen kötelezést, akkor persze elévül a végrehajthatóság. Tehát tulajdonképpen elhúzni a végrehajtást – bocsánat, hogy ilyeneket mondok -, ez az egyetlen jogi lehetősége van annak, aki ezt a kötelezettséget nem akarja megtenni. Van egy másik is persze, hogyha közben megváltozik a fővárosnak a véleménye. Egy új összetételű fővárosi döntéshozatali szerv megváltoztathatja a véleményét.

Abban az esetben ha a főváros megváltoztatja a véleményét, és hozzájárul a fennmaradáshoz, új eljárást kell indítani, miközben a régi kötelezettség végrehajtható.

(180 perc)