A Tőkés László EMNT-elnök szellemiségét követni akaró új romániai magyar párt bejegyzéséhez szükséges iratokat és támogató aláírásokat május elején nyújtották be a bukaresti törvényszéken az új alakulat kezdeményezőinek képviselői. A párt bejegyzéséhez több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ország 19 megyéjében és Bukarestben.

A törvényszék azonban júniusban első fokon nem engedélyezte az új politikai alakulat létrehozását, mégpedig azzal az indokkal, hogy programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta. Az igazságügyi testület úgy vélte: ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia. A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróságra várt a feladat, hogy másodfokon hozza meg a végleges döntést.

Toró T. Tibor az MTI-nek is többször kifejtette ezzel kapcsolatban: szerinte a párt programjából és alapszabályzatából egyértelműen kiderül: az egész ország ügyeivel kívánnak foglalkozni, ezen belül is kiemelten a kisebbségi közösségeknek, az emberi jogoknak a kérdésével. Az EMNT ügyvezető elnöke számított arra, hogy a táblabíróságon minden bizonnyal nagyobb figyelemmel fogják tanulmányozni az EMNP programját és alapszabályzatát.

Papp Előd, az EMNT országos alelnöke, az új párt ideiglenes vezetőségének tagja – aki jelen volt csütörtökön a bukaresti tárgyaláson – az MTI-nek elmondta: a táblabíróság ezen a napon elutasította a párt bejegyzése ellen emelt korábbi óvásokat, és elfogadta az EMNP kezdeményezői által a törvényszék elutasító döntése ellen benyújtott fellebbezést. A táblabírósági döntés értelmében mostantól kezdve az Erdélyi Magyar Néppárt jogi személyiséggel rendelkezik, a táblabíróság kiadta a bejegyzési utasítást. „Örömteli számunkra ez a döntés, visszaadja az embernek a jogállamiságba vetett hitét” – mondta Papp Előd.

Toró T. Tibor csütörtöki kolozsvári sajtóértekezletén elmondta: a következő néhány hétben a pártszervezés kissé háttérbe szorul, mivel az októberi népszámlálásra összpontosítanak, ami jelenleg elsődleges fontosságú az EMNP számára. Ezt követően azonban beindul a szervezési munka, a pártot fel kell készíteni a jövő évi választásokra. Jelezte: pénteken Gyergyószentmiklóson ülésezik az új párt létrehozását kezdeményező EMNT elnöksége, szombaton pedig választmányi ülést tartanak ugyanott.

Tőkés: az EMNP az erdélyi magyarok hatékony, modern és európai eszköze lesz

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az erdélyi magyarok hatékony, modern és európai eszköze kíván lenni, alacsony költségvetéssel a legmagasabb nemzeti célok elérésére törekszik – állapította meg csütörtöki nyilatkozatában Tőkés László, az új romániai magyar párt létrehozását kezdeményező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az MTI bukaresti irodájába is eljuttatott nyilatkozatban a politikus – aki az Európai Parlament alelnöke – úgy fogalmaz: „Hosszú, fölösleges és néha abszurdba hajló akadályoztatás után ma, 2011. szeptember 15-én végre bejegyezték az Erdélyi Magyar Néppártot. Köszönet érte támogatóinknak, és mindazoknak, akik a sorozatos buktatók ellenére hittek ügyünk sikerében”.

Az EMNT elnöke szerint a munka neheze még csak most kezdődik. „Meggyőződésünk – olvasható a nyilatkozatban -, hogy a politikai szervezkedés, illetve egy nemzeti párt bejegyzése sohasem lehet öncél, hanem mindenekelőtt eszköz a kitűzött célok megvalósítására”. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az erdélyi magyarok hatékony, modern és európai eszköze kíván lenni, alacsony költségvetéssel a legmagasabb nemzeti célok elérésére törekszik – szögezi le Tőkés.

A továbbiakban az EMNT elnöke hitet tesz az önrendelkezés ügye mellett. „Minden eddigi kiábrándító tapasztalatunk ellenére hiszünk abban, hogy képesek leszünk saját kezünkbe venni sorsunkat” – vallja. „Magyarként büszkék vagyunk arra, hogy erdélyiek vagyunk, és erdélyiként büszkék vagyunk arra, hogy európaiak vagyunk” – olvasható Tőkés László nyilatkozatában.

(MTI)