Fotó: ShutterStock.com/Gorodenkoff (illusztráció)
Hirdetés

A csütörtöki számban megjelent interjúban hozzátette: a beruházás révén Magyarország ismét a világ élvonalába kerülhet a szuperszámítógép-infrastruktúra teljesítményével. A fejlesztés két lépcsőben valósul meg, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz.

Szijártó Zoltán elmondta: „Partnerünkkel, a Debreceni Egyetemmel már tíz éve működünk együtt, ezért a következő HPC-t is az erre a célra kialakított debreceni HPC-központban helyezzük el. Mivel azonban a kapacitást megtízszerezzük, komoly energetikai és gépészeti fejlesztésekre van szükség, a gépterem kapacitása ugyanis 1,3 megawatt lesz.”

A HPC fontosságát hangsúlyozva az elnök kijelentette: „Gondoljunk csak a Covid-19-járvány egészségügyi kihívásaira. Teljesen egyértelmű, hogy szuperszámítógépek nélkül nem lehetett volna ilyen gyorsan kifejleszteni a vakcinákat, és az egyes mutációk megjelenésének hatását sem lehetett volna villámgyorsan jelezni. És ez csak az egészségügy egy szűk, bár jelenleg talán a legfontosabb területe, ahol hasznosul a HPC” – mutatott rá.

Emlékeztetett Szijártó Zoltán arra is, hogy a KIFÜ pillanatnyilag hat szupergépet üzemeltet, amelyek Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden találhatók. A most aktuális 500-as „világranglistát” figyelembe véve a KIFÜ Komondor nevű szupergépe a 60. hely körül helyezkedik majd el.

Korábban írtuk