Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) felszólalásában az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen érvelt. A kormányt azzal vádolta, hogy „akkumulátorgyarmattá” akarja tenni Magyarországot, egyszerre akarja kiszolgáltatni az országot a keleti és a nyugati nagytőkének. Szerinte az akkumulátorgyárakra nem csak a természeti kincsek, hanem a munkavállalók kizsákmányolása is jellemző. Az ilyen gyárakban alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek, agyondolgoztatják a munkavállókat, az átlagbért meghaladó fizetést csak túlmunkával lehet elérni, és sokszor komoly egészségügyi kockázatot is jelent a munkavégzés – hangsúlyozta.

Kijelentette: az LMP nemet mond erre, és minden legális eszközt felhasznál az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: az akkumulátoriparért hatalmas verseny zajlik Európában, és Magyarországnak érdeke, hogy ebben a versenyben részt vegyen. A gyárak telepítését számos hatóság ellenőrzi, kiemelt figyelmet fordítva a természetvédelemre is – tette hozzá.

Azt is kiemelte: a járműipar Magyarország egyik legjelentősebb iparága, amely rengeteg családnak ad biztos megélhetést.

Korábban írtuk