Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A Fővárosi Közgyűlés ülése 2022. június 29-én
Hirdetés

Az Egyensúly Intézet júniusban készített többrészes tanulmányában az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság és a klímavédelem kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat. A Závecz Research baloldali kutatócég vezetőjéhez, Závecz Tiborhoz köthető Egyensúly Intézet többek között kivezetné a főzési célú lakossági gázhasználatot, drágítaná az üzemanyagot és megsarcolná az autósokat – ismerteti a portál.

A Hogyan érjük el a klímasemlegességet? című tanulmány legfőbb követelése, hogy 2026-ig szüntessék meg a gázszolgáltatást a gázt kizárólag sütésre-főzésre használó (mérő nélküli, átalánydíjat fizető) mintegy 300 ezer háztartásban. A következő pontban azt írják, hogy 2026 és 2034 között minden háztartás konyhájából vezessék ki a gázt, majd arra is javaslatot tesznek, hogy 2025-től legyen tilos a gáz bekötése az új épületekben. A baloldali intézet 2030-ig 200 ezer háztartást egyszerűen leválasztana a gázhálózatról.

A tanulmányban szerepel az uniós karbonadó bevezetése is

A tanulmányban szerepel az uniós karbonadó bevezetése is, amivel megsarcolnák a családi autókat és lakásokat. Ezen kívül emelnék a parkolási díjakat, tovább növelnék az üzemanyag árát, az autópályákon korlátoznák a sebességet, és a belvárosokból kitiltanák az autósokat.

Ez utóbbit úgy akarják elérni, hogy Magyarországon is kijelölnének úgynevezett „tiszta zónákat”, vagyis olyan védett belvárosi körzeteket, ahová a legszennyezőbb autók nem, vagy csak magas díjak ellenében hajthatnának be. Az Egyensúly Intézet szerint emelni kell a műtrágyaárakat, a húsmarhatartásra adott támogatásokat pedig meg kell szüntetni.

Hasonló intézkedéseket sürget Budapest vezetése

Budapest baloldali vezetése kísértetiesen hasonló intézkedéseket sürget, illetve néhányat már meg is valósított: hadjáratot indított az autósok és gyakorlatilag mindenki ellen, aki közlekedni szeretne a fővárosban.

Az Origo azt írja, a párhuzam nem véletlen, hiszen a baloldali Egyensúly Intézet által készített tanulmányban szakmai segítséget nyújtott Ámon Ada, aki Karácsony Gergely főpolgármester klímaügyi főtanácsadója, és egyben a főváros klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője. Ámon Ada régi bizalmasa, jó barátja a főpolgármesternek.

Az akkor Ámon Ada vezette Energiaklub 2015-ben és 2016-ban összesen 145 ezer dollár, mintegy 37 és fél millió forint támogatásban részesült Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatától.

Az Egyensúly Intézetet egyébként a Závecz Research kutatócéget vezető Závecz Tibor, a Policy Solutions elemző- és tanácsadó intézet korábbi társtulajdonosaként és igazgatójaként tevékenykedő Boros Tamás, valamint a GfK Hungária Piackutató korábbi igazgatójaként dolgozó Kozák Ákos alapította 2018 szeptemberében. Rajtuk kívül az intézet munkatársai közé tartozik az a Filippov Gábor, aki a Gyurcsány-korszak közepén, 2008-ban alapított baloldali Magyar Progresszív Intézetnél volt politikai és vezető elemző. De a Bajnai Gordonnal korábban együtt dolgozó Urbán László is az Egyensúly Intézet társaságát erősíti. Urbán tíz éve a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai koordinátoraként tűnt fel – számol be az Origo, amelynek a cikkét IDE KATTINTVA olvashatják.

Korábban írtuk