Bombaként robbant a hír, hogy Karácsony Gergelyék egy újabb trükkel adósítanák el reménytelenül Budapestet.

Hirdetés

A módszer ugyanaz, mint amit Gyurcsány a 2006-os választás előtt csinált:

különböző trükkökkel és csalásokkal az adósságot áttolta a választás utánra.

Egyrészt azért, mert tudja, ha végérvényesen megmagyarázhatatlanná válik a hatalmas adósság a saját szavazók előtt is, akkor hatalmasat bukhatnak az önkormányzati választáson is.

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergelyék 214 milliárd forintos tartalékkal vették át a várost a polgári vezetéstől, és annak ellenére, hogy ezalatt a négy év alatt több mint 200 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre tettek szert, tehát összességében maga az a keret, amivel gazdálkodhattak, az több mint 400 milliárd forinttal volt nagyobb, mint Tarlós István hasonló utolsó négy évében, mindennek ellenére a saját alkalmatlanságuk, a Gyurcsány Ferenc által kinevezett vezetők, és úgy általában a baloldali hozzáállás köszönhetően

csődbe vitték a várost és idén év végére 50 milliárdos hiány lenne

– mondta Wintermantel Zsolt az Origónak. A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője szerint ez az 50 milliárd forint egyébként a BKK-nak a közösségi közlekedésre fordítandó pénzből hiányzik, ezért találták ki ezt a gyurcsányi trükköt.

2006-ban Gyurcsány Ferenc vallotta be szűk körben a saját párttársainak, hogy az isteni gondviselés, a világpiac pénzbősége és trükkök százai kellettek ahhoz, hogy meg tudják tartani a hatalmat, illetve át tudják verni az Európai Bizottságot és a magyar választókat a költségvetés valós helyzetéről.

Itt is trükköket alkalmaznak: most a főváros helyett a faktorálási eljárással bankok fizetnek a BKK-nak, és majd

jövőre busás kamatokkal terhelve fogja a főváros kifizetni, hogyha tavasszal beérkeznek az iparűzési adóbevételek

– mutatott rá Wintermantel Zsolt. Ez tulajdonképpen egy olyan konstrukció, amit a pénzügyi világban használnak, de nem az önkormányzati finanszírozásra találtak ki. A vonatkozó törvények alapján működési hiánya és ebből adódóan folyószámlahitele az év végén, tehát az évfordulónál nem lehetne az önkormányzatnak, és mivel nem vehet föl folyószámlahitelt, ezért alkalmazzák ezt a trükköt, ezt az úgynevezett faktorálást, hogy áttolják az idei kötelezettséget a jövő évre – tette hozzá.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk