Ami a 99 kontra 1 kapcsán egyelőre körvonalakban látszik, az a Városházán már beteljesedett folyamat, vagyis hogy Gyurcsány Ferenc a saját embereivel veszi körül Karácsonyt, akit ily módon teljes kontroll alatt tarthat – mutat rá a lap.

Hirdetés

Az aláírók között megtalálható Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus is, aki folyamatosan bírálja az Orbán-kormányt, egyebek mellett abszolút tudásellenesnek nevezte a nemzeti kabinetet, a miniszterelnök által meghirdetett illiberális demokráciát pedig nyílt diktatúrának titulálta. Ferge a Partizánnak a közelmúltban adott interjúban azt hangoztatta, nem bánta, illetve természetesnek vette azt, hogy gyakorlatilag Gyurcsány Ferencet támogatta azzal, hogy a 2000-es évek derekán elfogadta a szocialisták akkori miniszterelnökének a felkérését a gyermekszegénység visszaszorítását célzó, hosszú távú program kidolgozására. A szakmai programból egyébként egészen a Gyurcsány-kormány bukásáig semmi sem lett

A mozgalom támogatói között megtalálható a meglehetősen színes politikai karriert maga mögött tudó Elek István is. Az egykori MDF-es, majd fideszes, később az LMP megalapításában is szerepet vállaló kritikus manapság előszeretettel bírálja a nemzeti kormányt.

Elek István kultúrkérdésekben is rendre a Fidesz–KDNP-t támadva nyilvánul meg. Egyik tavalyi publicisztikájában például arról értekezett, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi alapítványának elnöke „az önkényuralmi rendszer teljes térfoglalásához segédkezik”.

Korábban írtuk

Nem meglepő módon a Soros-egyetem több oktatója is felbukkant a főpolgármester mozgalma körül. Kis János, az SZDSZ alapító tagja és első elnöke közel harminc éve tevékenykedik a CEU tanáraként, Pogátsa Zoltán közgazdász pedig rendszeresen tanít a Közép-európai Egyetem

Üzleti Iskolájában. Utóbbi egyébként néhány éve egy alákérdezős videóban faggatta Gyurcsány Ferencet arról, hogyan értékeli a saját kormányzását, valamint kedélyesen beszélgettek a szociáldemokrata kormányzás ismérveiről.

Az, hogy a 99 kontra 1 mozgalomban megtalálhatók a Gyurcsány Ferenc köréhez kapcsolódó emberek, azt mutatja, hogy a DK-elnök a főpolgármester ezen kezdeményezését is igyekszik kontroll alatt tartani – értékel a Magyar Nemzet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.