Fotó: MTI/Mónus Márton (archív)
Hirdetés

Karácsony Gergely bejegyzésében kifejtette, továbbra is követelik a fővárosi fertőzöttségi adatokat, mert azokra egyre nagyobb szükség van a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert „szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló”.

Példaként említette, hogy az operatív törzs szombaton szokásától eltérően nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztető gépen.

„Miért maradt ki ez az adat?” – kérdezte Karácsony Gergely.

Korábban írtuk

Szerinte nagyon fontos lenne tudni azt is, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Azt kérdezte, igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, nagyon fontos lenne látni, hány lakossági és intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, a magánegészségügyben végzett, megbízhatónak tekinthető 1800 teszt 0,3 százaléka lett pozitív.

„Ez is azt a gyanút erősíti: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz” – közölte.

Karácsony Gergely szerint amennyiben ez igaz, akkor „elképesztő felelőtlenség” volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani a kórházból kikerülő betegek tesztelését.