Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív, illusztráció, szerk.)

A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere szerint a kormány gyámság alá helyezte Budapestet.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Karácsony Gergely szerdai fővárosi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatójára reagált.

Úgy vélekedett: önmagában az, hogy a Fidesz „méltóztatott” megőrizni a közvetlen főpolgármester-választást, nem jelenti, hogy nem sérült tovább a budapesti önkormányzatiság. A kormány támogatása nélkül semmilyen fejlesztést nem fog tudni megvalósítani a főváros – mondta.

Szavai szerint az elmúlt nyolc évben rengeteget sérült Budapest függetlensége: a költségvetés a felére süllyedt és sok feladatot államosítottak. Most tulajdonképpen az történt, hogy egy alku keretében a Fidesz megőrizte az önkormányzatiság látszatát a közvetlen főpolgármester-választással, de gyakorlatilag államosította az összes fővárosi fejlesztést – jelentette ki.

Budapest a gazdasági teljesítményének a töredékét sem kapja vissza, és ez a néhány százalék is a kormányon keresztül fog érkezni – hangoztatta Karácsony Gergely.

Kiemelte: ami a kabinetnek fontos, az nem feltétlenül az a fővárosiaknak. Sok pénz megy el stadionokra és hasonló projektekre, melyek nem javítják, sőt akár rontják is az életminőséget.

Az, hogy a Fidesz kit indít a főpolgármester-választáson, a párt belügye, az azonban nem, hogy megőrződjön Budapest megmaradt autonómiája.

A Párbeszéd elkötelezett abban, hogy olyan politikai együttműködés alakuljon ki a voksoláson, ami a fővárosiak többségének akaratát tudja képviselni – jelentette ki a társelnök.

Karácsony Gergely közölte, hogy támogatják az előválasztás intézményét, és kérdésre felelve azt is: valószínűleg el fog indulni egy ilyen megmérettetésen. Azt mondta, ha így alakul, akkor főpolgármester lesz, és ő fogja vezetni a budapesti fejlesztési tanácsot.