Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív)
Hirdetés

– Karácsony Gergely a mai napig nem adott választ arra, hogy miért kellett a Tarlós István városvezetése alatt elfogadott Lánchíd-tendert megszüntetni és helyette, már az ő városvezetése alatt, egy ötmilliárd forinttal drágább ajánlatot elfogadni ugyanattól a kivitelező cégtől. Talán csak nem azért, hogy legyen miből visszaosztani a fővárosnak?

– Az ismertté vált események ennek a gyanúját vetik fel. Miután a Lánchíd-beruházás kivitelezője, az A-Híd Zrt. másodjára is elnyerte a tendert, immár Karácsony Gergely városvezetése alatt, Vig Mór, az ügy kulcsszereplője 2020 szeptemberében megvásárolt egy nulla forgalmú céget, a Sunstrike Kft.-t, amelynek szerződés szerinti feladata a Lánchíd-felújítással kapcsolatos médiatevékenység volt. A nemrég lezárult Kehi-vizsgálatból kiderült, hogy az A-Híd Zrt. már bő egy hónap múlva jelentős összeget utalt a Sunstrike Kft.-nek. 2021 februárjában kötötték meg a szerződést, és 2022 januárjában történt az utolsó utalás. Három ilyen volt, ezek során összesen 1,5 milliárd forint közpénz vándorolhatott magánzsebekbe.

– Az A-Híd Zrt. és a Sunstrike Kft. közötti gyanús pénzmozgásokra először úgy derült fény, hogy a NAV több száz millió forintos számlagyár működtetésével gyanúsította meg Vig Mórt. 2023 novembere óta költségvetési csalás gyanújával folyik ellene NAV-nyomozás. Ha csak a Lánchíd-ügyet nézzük, ez mire irányul?

– Még nem ismeretes az utalások jogcíme. A Lánchíd-ügy egyébként jól mutatja, hogy a főváros vezetése milyen állapotban van. A Városháza épületét azért nem tudták eladni, mert az Anonymus-videóknak köszönhetően kirobbant a botrány, és leállították az értékesítést. A Lánchíd felújítása azonban megtörtént, a pénzmozgások nyomon követhetők. Egy valós, befejezett ügy, ahol már csak egy feladat van hátra, kideríteni, hová tűnt másfél milliárd forint közpénz, amelyet készpénzben vettek fel.

Korábban írtuk

– Választ adhat erre az az önnek címzett levél, amely alapján hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál?

– A levél írója bennfentes információkat közölt, konkrétan meghatározta a pénz mozgását. Beszámolt róla, hogy Vig Mór rendszeresen a Mammut bevásárlóközpontba járt egy biztonsági cég irodájába, ahol a biztonsági cég vezetőjével elszámoltak a pénzzel. A sajtó a múlt héten kiderítette, hogy a biztonsági cég egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. A levélben az áll, hogy a bevásárlóközpontba hordott készpénz visszakerült a fővároshoz. Erős a gyanú, hogy a levél írója a főpolgármesterre gondolt.

– Az A-Híd Zrt. tagadja az érintettségét és azzal védekezik, hogy a Sunstrike Kft.-nek csak az elvégzett médiatevékenységek után járó pénzt utalta el.

– De akkor miért kellett felvenni másfél milliárd forintot készpénzben? Az is különös, hogy Vig Mór a saját cége számlájáról két számlára is utalt pénzt: a magán- és az ügyvédi letéti számlára. Elszámoltatási kormánybiztosként sem találkoztam még olyan esettel, hogy egy gazdasági társaság tulajdonosa a cég bevételét az ügyvédi letéti számlájára utalja. Azért történt így, hogy ne legyen feltűnő. Amikor Vig Mórt 2022 januárjában a Kúria jogerősen megvesztegetés miatt eltiltotta az ügyvédi hivatástól és a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból, találniuk kellett egy másik szereplőt, aki a folyamatokat továbbviszi, mert az A-Hídtól a Sunstrike-hoz utalt pénzeket ki kellett venniük. Ő volt Hegedűs Dániel, egy másik ügyvéd, aki szintén a letéti számlájára utalt ötszázmillió forintot, majd fel is vette készpénzben.

– Kitér arra a levélíró, hogy a biztonsági céggel való elszámolás után kihez, illetve kikhez került a pénz?

– Arról számolt be, hogy jelen volt egy beszélgetésen, amelynek az volt a témája, hogy a pénzből egy nagyobb összeget közvetítők útján a fővároshoz visznek. A nyomozó hatóság feladata kideríteni, kik voltak azok a közvetítők. A levélben megosztott konkrét információk elegendők a nyomozás elrendeléséhez. Az ügy főszereplői is ismertek. Vig Mórt, a biztonsági cég vezetőjét és az A-híd Zrt. tulajdonosát is ki kell hallgatni, mit tudnak a Mammutban történt elszámolásról. Fel kell deríteni a közvetítők személyét, akik választ adnak arra, a fővároson belül kinek, kiknek juttattak a pénzből.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

– Mi igazolja a levél hitelességét?

– Valós személyeket jelöl meg a levélíró, akik igazoltan kapcsolódnak a Lánchíd felújításához. A levél hitelességének meghatározása nem az én feladatom, de bízom a nyomozó hatóság bölcsességében. Biztos vagyok benne, hogy a levél írója sokkal több információ birtokában van, de attól fél, ha még több nevet nyilvánosságra hozna, akkor fény derülne az ő személyére is. A nyomozó hatóság azonban valószínűleg meg fogja őt keresni az e-mail-címe alapján.

– Ön szerint mennyiben tehető az ügyben felelőssé Karácsony Gergely?

– A Kehi jelentése tényszerűen igazolta, hogy az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel. Ez porrá zúzta Karácsony Gergely addigi állításait, miszerint nincs időbeli összefüggés. A főpolgármestertől nem várható el tőle, hogy beismerő vallomást tegyen, hiszen a Városháza tervezett eladása ügyében sem tette meg, de valamit most már illene mondania. Ha tudott róla, az a baj, ha nem tudott, az is baj. Szerintem tudomása volt mindenről, mert a Lánchíd felújítását a saját projektjének tekintette, a beruházás minden mozzanatának nyilvánosságot adott, szorosan kötődik a projekthez.