Fotó: MTI/Lakatos Péter
Új körforgalom a 31-es főúton Nagykátán az átadás napján, 2023. július 11-én

Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára a sülysápi beruházás helyszínén elmondta: a háromágú körforgalmat nettó 611,9 millió forintból alakították ki, közműkiváltással, csatornázási és más tereprendezési munkákkal.

Hirdetés

Hangsúlyozta: a körforgalom építését forgalomszámlálási adatok is alátámasztották, hiszen a 31-es főút mellett a Kóka felől becsatlakozó összekötő út is – főleg csúcsidőben – jelentős forgalmú.

A nagykátai négyágú körforgalmat mintegy nettó 350 millió forintból építették ki, két gyalogátkelőhellyel – jelezte Pántya József a Pest vármegyei városban. Hozzátette: itt is mindkét ágnak – a 31-es főutat itt a Cegléd felé vezető 311-es, szintén másodrendű főút keresztezi – jelentős a forgalma, autóbuszokkal és nehézgépjárművekkel.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a körforgalmak egy-egy balesetveszélyes csomópontot tettek biztonságosabbá.

A mindkét helyszínen felszólaló Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója – korábbi közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, akinek hivatali ideje alatt, 2022 márciusában megkezdődtek a kivitelezési munkák – kiemelte: európai uniós célkitűzés a halálos balesetek számának csökkentése.

A 31-es főúton történt fejlesztések, hasonlóan számos vasúti beruházáshoz – ezt a célt is szolgálják – mutatott rá.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte: a két, összesen csaknem egymilliárd forint értékű beruházás, valamint a 31-es főút mintegy 6,5 milliárd forintból az elmúlt években megvalósult fejlesztése is azt szolgálja, hogy Pest vármegye egyik legforgalmasabb közútja minél biztonságosabb legyen.

Horinka László, Sülysáp polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte: a városban korábban Kóka felől nehezen lehetett a 31-es főútra kikanyarodni, de a kormány támogatásának köszönhetően az elmúlt években mind a főút belterületi szakasza, mind a csomópont megújulhatott.

Dorner Gábor, Nagykáta polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: minden fejlesztés hozzátesz a város élhetőségéhez és népességmegtartó erejének növeléséhez. Aki utat épít, a jövőt építi – jelentette ki.

Korábban írtuk