Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

A hetilap csütörtökön megjelent számában azt írta, a birtokukba jutott dokumentumok szerint több figyelemre méltó pontja is van az idei – 30,6 milliárd forintos főösszegű – kerületi büdzsének, és ezekre a költségvetés decemberi vitájában többen is próbáltak rávilágítani.

Az egyik, többször felmerülő pont a kerület folyószámlahitel-kerete volt, amelyről Papp Imre jegyző úgy vélekedett:

„a kétmilliárdos folyószámlahitel köldökzsinórja tartja életben Zuglót, ez a működés nem fenntartható, a költségvetés hosszú távon tarthatatlan” – közölte a lap.

Ismertette, egy másik kérdés a fizetős parkolás ügye volt, amely 2017 óta több százmilliós mínuszokat termelt a kerületnek, és az idei évre is 301 milliós veszteséggel számol a költségvetés. Továbbá éles vitát generált a kerület tulajdonában álló ingatlanok eladásának terve is, amelyből a javaslat 2,9 milliárd forintot irányzott elő.

Az ebből származó bevételeket kizárólag beruházásokra és fejlesztésekre lehet fordítani, mert ha működési költségekre menne el, az vagyonvesztéssel járna – tették hozzá.

A Figyelő szerint a büdzsével kapcsolatban kifogásként merült fel az is, hogy a kerület vezetése 2019-re semmilyen jelentősebb beruházást, felújítást nem tervez, és több tervezett fejlesztést is elhalasztottak forráshiány miatt.

A költségvetésről szóló dokumentumok alapján az öt önkormányzati cég fenntartása idén – a tavalyi 4,6 milliárd helyett – 4,79 milliárd forintba kerül. A legnagyobb tételt – 3,7 milliárd forintot – a Zuglói Vagyonkezelő jelenti.

Eközben az idei költségvetés szociális kiadásokra több mint 470 millió forintot irányoz elő, 80 millióval kevesebbet, mint tavaly – írták.

A hetilap kitért arra is, Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő múlt héten sajtótájékoztatón kijelentette,

„Zugló gazdálkodása ezer sebből vérzik.”

Információja szerint az egyik szállító a bíróságnál kezdeményezte az adósságrendezési eljárás indítását.

A képviselő emlékeztetett, ha ez elindul, Zuglóval szemben kezdetét veszi a hivatalos csődeljárás, amelyet fővárosi kerület ellen még soha nem kezdeményeztek.