A fővárosban mintha két külön nép élne

Figyelemre méltó elemzést közölt az index.hu hírportál. A főváros három választókerületének szavazóköreiben leadott voksok megoszlását megvizsgálva az derül ki, hogy a szocialisták a szegényebb, rosszabb állapotban lévő negyedekben élők körében erősek, míg a konzervatív oldal jobban szerepelt ott, ahol megtörtént a városrehabilitáció, netán új házak épültek. Vagyis az MSZP tábora az alacsonyabb társadalmi státusú, szociálisan és anyagilag nehéz helyzetben lévő emberekből kerül ki, míg a jobboldalt a polgárosodottabb rétegek támogatják. Ezt a megfigyelést alátámasztják a XI. kerület három választókerületének eredményei is. Mintha két különböző nép élne a fővárosban.

Az index.hu vizsgálatának erdménye tulajdonképpen nem újdonság, ellenben az eddig is ismert tendenciákat most konkrét szavazókörök adatai igazolják. Mindezekből az derül ki, hogy Budapesten a rendezett, felújított, netán újonnan épített városrészek lakói inkább a jobboldalt támogatják, míg a rossz állapotú, gondozatlan negyedekben élők inkább a szocialisták felé húznak. Vannak ugyan kisebb eltérések, de a jellemzően megfigyelhető trend ez. Az index.hu elemzése szerint az SZDSZ-es irányítású IX. kerületi Mester utca szavazóköreinek választási eredményeit vizsgálva azt fedezhető föl, hogy a Külső-Ferencváros felé haladva egyre több szavazatot kapott az MSZP, míg a jobboldal, de az SZDSZ eredményei is ezzel arányosan csökkennek.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a szocialista vezetésű XIII. kerületben is. Az Angyalföldön induló Szanyi Tibor ugyan húsz százalékkal több szavazatot kapott, mint fideszes vetélytársa, Kosztolányi Dénes, ám most nem sikerült neki az első fordulóban megszerezni a parlamenti mandátumot, mint 2002-ben.

Fordított, de a trendet igazoló eredmények születtek a budai hegyvidéken is, ahol egy-két vörös szigetet jelentő „káderlakótelepet” leszámítva megkérdőjelezhetetlen a jobboldali fölény. Érdekes módon földrajzi tagolódás is megfigyelhető, a II. kerületben például az alacsonyabb szinten fekvő helyeken több szavazatot gyűjtött be az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje, Kóka János, mint a Rózsadomb magasabb pontjain. Olyannyira így van ez, hogy a tengerszint fölötti magasság emelkedésével arányosan gyengül a baloldal, és erősödik a jobboldal.

A főváros ötödik kerületében is élesen eltérnek az eredmények földrajzi megoszlás szerint. Míg a szűk belvárosban a Fidesz-KDNP a legerősebb, addig például az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában az SZDSZ nyert. A Lipótvárosban viszont a szocialisták kapták a legtöbb szavazatot.

A Demokrata saját megfigyelései is azt a tendenciát igazolják, mely szerint a lepusztultabb környékeken vagy a lakótelepeken erősebb az MSZP, míg a hagyományos polgári körzetekben egyértelmű a jobboldali többség.

Ágoston Balázs