A kettős többség elvének bevezetését javasolja a Fidesz a fővárosi közgyűlési döntéshozatalban, mondta Rogán Antal, a kormánypárt országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek.

A kettős többség elve azt jelenti, hogy egy döntéskor egyrészt szükség lesz arra, hogy a többség – vagyis a 33 képviselőből legalább 17 – jóváhagyja a javaslatot, másrészt legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felét – plusz egy embert – képviselik, ismertette a Ház előtt fekvő önkormányzatitörvény-módosításhoz benyújtott fideszes módosító javaslat tartalmát Rogán Antal. A lakosságszám alapjául a választás évében rögzített lélekszám szolgál majd az adott önkormányzati ciklusban.

Emlékeztetett, hogy a lisszaboni szerződésben is érvényesül a kettős döntéshozatal elve, amikor nem egyhangúlag kell dönteniük az Európai Unió tagállamainak. Ekkor ugyanis egyrészt a tagállamok többségének, másrészt legalább annyinak az igen szavazata kell, hogy kijöjjön az unió összlakosságának minimum 55 százaléka.

– Mi nem az 55-öt, hanem csak az 50 százalék plusz egy főt tűztük célul, ami azt jelenti, hogy érvényesülni fog az arányosság elve a fővárosi közgyűlési döntéshozatalban – mondta a frakcióvezető, hangsúlyozva: nem fordulhat elő az a helyzet, hogy egy döntést olyan képviselők visznek keresztül, akik kevesebb, mint a felét képviselik a budapesti összlakosságnak.

Ugyancsak az arányosság elvét veszi figyelembe a fideszes Gulyás Gergely módosító javaslata, amely szerint a töredékszavazatok szétosztásánál a nagyobb kerületekből származó voksokat súlyozni kell a lakosság száma alapján, mondta.

Rogán Antal ismét nyomatékosította: pártja kiáll amellett, hogy olcsóbb legyen a fővárosi közgyűlés működése, ezért nem támogatnak olyan módosító javaslatot, amely növelné a fizetett képviselők számát. Azt, hogy olcsóbb lesz a testület működése, az garantálja, hogy a 23 kerületi polgármester a tagja lesz, ők ugyanis nem kaphatnak plusz javadalmazást a közgyűlési munkáért, tette hozzá.

Ragaszkodnak azon elv érvényesüléséhez is, folytatta, hogy minél több képviselőt közvetlenül válasszanak, ami a többségre igaz is lesz, mert mind a főpolgármestert, mind a 23 kerületi polgármestert az emberek közvetlenül maguk választják meg, és csak kilencen kerülnek be listáról.

Megerősítette továbbá, támogatni fogják azokat a módosító indítványokat, amelyek azt szolgálják, hogy könnyebb legyen elindulni az önkormányzati választáson.

– Semmiképpen nem akarunk lehetetlen adminisztratív gátakat állítani a függetlenek és a kis pártok jelöltjei elé, fontos ugyanis, hogy az emberek minél több lehetőségből válasszanak, és lehetőleg ne legyenek adminisztratív akadályai az indulásnak. Ezért értenek egyet azokkal az indítványokkal, például az LMP-s előterjesztéssel, amelyek a jelölési határok csökkentéséről szólnak – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Támogatják a független Fodor Gábor indítványát is, amely lehetővé teszi a többes ajánlást, közölte a frakcióvezető, aki azzal indokolta döntésüket, hogy a többes ajánlás szintén megkönnyíti az indulást. A visszaélés lehetősége kizárt, mert az önkormányzatiképviselő-jelöltként vagy polgármester-jelöltként való indulást nem támogatja az állam, nincs kampánytámogatás, magyarázta.

Rogán Antal összegzése szerint mindezzel a közgyűlés olcsóbb, demokratikusabb és hatékonyabb lesz, továbbá érvényesül majd az arányosság elve is.

Szerinte azonban az ellenzék ezután is támadni fogja a törvényt a pártérdekek miatt, hiszen az új törvénynek köszönhetően „kevesebb fizetett pártkáder lesz a közgyűlésben”.

MTI