Idén már 28. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride Fesztivált, amelynek során a szervezők – a felvonulás mellett – számos programmal várják a hazai LMBTQ-közösséget – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Karácsony Gergelyék is képviseltetik magukat

A június 16-tól július 16-ig tartó fesztivál során a szexuális kisebbségek érdekeit védő szervezetek, a Sokszínű Magyarországért parlamenti képviselőcsoport és a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat is képviselteti magát, sőt az eseménysorozaton különböző kiállításokat és előadásokat is szerveznek.

A Karácsony Gergely vezette főváros és a Budapest Pride a Budapest 150 LMBTQ emléke című kiállítás megnyitójára invitálja az érdeklődőket, amely során megismerhetik az LMBTQ-szempontból jelentős helyeket, köztük néhány olyat is, amelyek, ha más formában is, de a mai napig működnek.

Bősz Anett nyitja meg az eseményt

A Budapest 150 programsorozat részeként meghirdetett eseményt Bősz Anett humán területekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes nyitja meg, de a kiállítás forrásanyagát összegyűjtő történész, Hanzli Péter is előadást tart a Városháza parkban.

A tavaly októberben alakult Sokszínű Magyarországért ellenzéki képviselőcsoport szintén saját eseménnyel készül, az ötpárti együttműködés az iskolai bántalmazás témájában indít konferenciát az Edutus Egyetemen.

A félelemtől a büszkeségig: küzdelem az iskolai zaklatás ellen elnevezésű program célja, hogy „beindítsa a szakmai és politikai diszkussziót az iskolai zaklatás témájában, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a meglévő oktatásügyi problémákon túl, a tanulók biztonsága és lelki állapota is egyaránt fontos” – olvasható a leírásban.

A fesztivál során bemutatják a magyarországi iskolákat és munkahelyeket célzó Befogadó terek elnevezésű oktatási projektet is, amelyhez az Európai Bizottság 177202 euróval, vagyis 65,254 millió forintnak megfelelő összeggel járul hozzá.

A Közép-európai Egyetem (CEU) megrendezendő eseményen ismertetik a Háttér Társaság kutatását, amelyben azt vizsgálták, hogy a 13–20 év közötti LMBTQ-fiatalok milyen gyakran találkoztak negatív megjegyzésekkel, bántalmazással a szexualitásukra, nemi identitásukra vonatkozóan.

Szó lesz arról is, hogy a gyermekvédelmi törvény bevezetése óta a gyerekekkel foglalkozó szakemberek milyen tapasztalatokat szereztek, illetve az Amnesty International Magyarország vagy a Labrisz Leszbikus Egyesület előítéleteket csökkentő, bullyingmegelőző programjait is bemutatják. Az egy hónapos eseménysorozaton középiskolai és egyetemi oktatóknak is tartanak képzést, ezalatt a tervek szerint kidolgoznak egy tervet arra, hogy hogyan tudják a pedagógusok a saját óráikat „befogadóbbá” tenni.

Pressman összehívta a másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket

Bár a Budapest Pride fesztiválja hivatalosan csak pénteken kezdődik, David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a júniusi pride-hónapra hivatkozva hívta össze a másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket, köztük az LMP társelnökét, Ungár Pétert, a DK pártigazgatóját Sebián-Petrovszki Lászlót, aki egyben a Sokszínű Magyarországért elnökségi tagja is, illetve Barabás Richárdot, a XI. kerület párbeszédes alpolgármesterét.

A Magyar Nemzet cikkében megjegyzi, a magyarországi LMBTQ-közösséget rendszeresen támogató Pressman jó viszonyt ápol Alexander Sorossal, aki tavaly decemberben vette át apjától, az amerikai spekuláns Soros Györgytől a 25 milliárd dollár értékű Soros-birodalom irányítását.

Az ifjabb Soros elmondása szerint célja apja liberális célkitűzéseinek bővítése, ám noha hasonlóan gondolkodnak, ő szeretne más ügyeket is felkarolni, mint a szavazati és az abortuszjog, valamint a nemek közötti egyenlőség. Ennek fényében nem elképzelhetetlen az sem, hogy az LMBTQ-közösség érdekérvényesítését is prioritásként fogja kezelni.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk