Az elmúlt hét legnagyobb csatája a Fidesz és az MDF között zajlott

Abban a pillanatban sejthettük, hogy nem lesz ez egyszerű menet, amikor az MDF átlépte az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges, 5 százalékos küszöböt. Bár a hírt a Fidesz választási központjában kitörő lelkesedés fogadta, szinte azonnal megszólaltak a kétkedők is. Ám azt talán még ők sem gondolták volna, hogy a hazánkban a rendszerváltozás óta eltelt több mint másfél évtized – külföldi elemzők szerint is – legelképesztőbb politikusi lépése (Orbán Viktor lemondása a miniszterelnöki jelöltségről) ellenére Dávid Ibolya nem lesz hajlandó a legalapvetőbb együttműködésre sem.

Mire ezek a sorok megjelennek, már csupán két napunk lesz hátra a 2006-os országgyűlési választások második fordulóját megelőző kampánycsendig. Akkorra minden bizonnyal jóval többet tudunk majd a Fidesz-MDF-mérkőzés alakulásáról, mint ma. Talán mégsem árt – éppen a második fordulóban még eldöntendő, 109 mandátum sorsa miatt – végignézni, mi is történt néhány nap leforgása alatt az első forduló eredményének bejelentése után.

Hétfőn Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje levelet írt Dávid Ibolyának. Az MDF elnöke ekkor már jó ideje hirdette magáról óriásplakátokon, hogy ő a „legnépszerűbb jelölt” – legalábbis ami a miniszterelnökséget illeti, hiszen saját választókörzetében, Tamásiban a szavazatoknak mindössze 12,8 százalékát sikerült megszereznie. Orbán Viktor levelében azt állította, polgári kormányt csak az MDF segítségével lehet alakítani 2006 tavaszán, s hozzátette: „A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nyitott a Magyar Demokrata Fórummal való együttműködésre. Eltökéltek vagyunk a kormányváltás mellett, ezért kezdeményezzük, hogy a két párt között mihamarabb kezdődjenek egyeztető megbeszélések”. Ezt a hétfő délután a Dísz téren tartott nagygyűlésen nem csupán ő, de a Fidesz számos más prominense is megerősítette. Ám éppen azelőtt tartott Dávid Ibolya doorstep sajtótájékoztatót, hogy Orbán Viktor a Várban a színpadra lépett volna. Az MDF elnökségi ülése után az elnök asszony elmondta, nem léptetik vissza egyetlen körzetben sem képviselőjelöltjeiket a Fidesz jelöltjeinek javára. A párt elnökségéből a döntéssel szemben csupán Gémesi Györgynek volt ellenvetése.

Akadtak, akik tudni vélték, hogy Orbán Viktor éppen a Várban megtartott beszédében készült felajánlani Dávid Ibolyának a miniszterelnök-jelöltséget arra az esetre, ha a két párt a második fordulóra választási szövetséget köt. Erre nem került sor, aminek okát sokan éppen az MDF elnökségi döntésében látták.

Orbán Viktor levelére kedd reggelre sem érkezett válasz Dávid Ibolyától, egyre többen emelték azonban fel szavukat az együttműködés fontossága és szükségessége mellett. Elek István közíró a Magyar Nemzet hasábjain tette közzé nyílt levelét, amelyet az MDF elnökének címzett: „Ne felejtsétek el, hogy szavazótáborotok legalább 80:20 arányban jobbra húz! (…) Lehet, hogy a megegyezés, a kölcsönös visszalépések sorozata sem lesz elég két hét múlva. De ha Ti mindent megtesztek a kormány leváltásáért, és mégsem jön össze, ilyen két héttel a hátatok mögött a mainál is erősebben, hitelesebben, magasabbra emelt fejjel folytathatjátok az MDF újjászervezését, megerősítését”. A válasz elmaradása, illetve a hétfői, Dávid Ibolya-féle bejelentés miatt Deutsch-Für Tamás kedd délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, s bejelentette, hogy a Fidesznek továbbra is elsődleges célja a kormányváltás, s az MDF vezetésével folytatandó tárgyalások kierőszakolása helyett ezentúl a párt képviselőjelöltjeivel, illetve szavazóival veszik fel a kapcsolatot. Az előbbinek sikerességére jó alapot szolgáltatott a tény, hogy a kisebb ellenzéki párt még versenyben lévő jelöltjei közül már többen is bejelentették, hogy saját döntésükre visszalépnek a fideszes jelölt javára a második fordulóban, s választóikat is annak támogatására kérik; így történt ez például Gyulán, Orosházán és Siklóson. Estére már az MDF XXII. kerületi szervezete is nyílt levélben tiltakozott a párt vezetésének döntése ellen, s azt állították, „a Magyar Demokrata Fórum országos vezetése 180 fokos fordulatot vett azután, hogy a párt bejutott a parlamentbe”. A levelet többek közt a kerület MDF-es jelöltje, Szabolcs Attila is aláírta. Több polgári kör az interneten kérte összefogásra a szavazókat.

Estére nyilvánosságra került erdélyi értelmiségiek egy igen tiszteletreméltó csoportjának nyílt levele is. A címzett ebben az esetben is Dávid Ibolya volt: „A mai országhatáron kívül élő magyarok érzelmileg legalább annyira érintettek a választások kimenetelében, mint anyaországi testvéreink, hiszen mindannyiunk számára óriási fontossággal bír jövőnk alakulása. (…) A választások első fordulójának eredményei alapján, a nemzeti kormány megalakulásának előfeltétele, hogy a jobboldali pártok emelkedjenek felül az elszenvedett sérelmeiken és fogjanak össze! A magyar választók felhatalmazása alapján úgy alakult, hogy egy jobboldali párton, a Magyar Demokrata Fórumon múlhat, lesz-e nemzeti kormánya az országnak. Bízunk abban, hogy jó kezekben van a nemzet jövője. Meghatottan gondolunk viszsza Antall József miniszterelnök úr szavaira: »Lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni«. Szavazni nincs jogunk, de az antalli gondolat felhatalmaz bennünket, határon kívül élő magyarokat, hogy a Csíksomlyói Szűz Mária nevében forduljunk Önhöz, kérve: ne határolja el magát egy jobboldali összefogás gondolatától, ne engedje, hogy a magyar nemzet életében újabb december 5-ék előfordulhassanak!”

Az aláírók közt szerepel több erdélyi főesperes, esperes és lelkipásztor, számos civil és politikai szervezet elnöke, írók és Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő is. Dávid Ibolya válaszlevelére szerda reggelig kellett várni, ám sokkal közelebb nem kerültünk megoldáshoz. Az MDF elnöke ugyanis a választási együttműködés alapjául olyan feltételeket fogalmazott meg, amelyek lényegében aláássák a Fidesz választási programját. Az első pontban mindjárt a választási ígéretek visszavonását követelte a Fidesz elnökétől, s elfogadhatatlannak tartotta a Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléseinek alapkövét képező, a tb-járulékok 10 százalékos csökkentésével, illetve a minimálbél százezer forintra való növelésével kapcsolatos elképzeléseket. Leírta, hogy szerinte a Fidesz idegen- és tőkeellenes kijelentéseket tesz, amivel „elriasztja a külföldi befektetőket”, illetve felszólította Orbán Viktort a MIÉP-től és a Munkáspárttól való elhatárolódásra. A levél nyilvánosságra hozatala után több jobboldali értelmiségi is úgy vélte, Dávid Ibolya „nyolc pontjával” lényegében azt üzente a Fidesz elnökének, mondjon le teljes egészében saját programjáról, s vegye át a monopoltőke elképzeléseit…

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége szerda reggel azt tudatta a közvéleménynyel, hogy a történelmi felelősségre és az idő rövidségére való tekintettel arra kérik az MDF vezetését, fogadja el a Fidesz által kezdeményezett együttműködési javaslatot, s minél előbb kezdjék meg a tárgyalásokat. Délutánra Tőkés László püspök is eljuttatott egy közleményt az MTI bukaresti irodájához: „Mi, erdélyiek, úgy érezzük, hogy a nemzeti-polgári oldal erőinek, minden más meggondolást háttérbe szorítva össze kell fogniuk. Ennek szellemében külön is felkérjük az MDF jelöltjeit és támogatóit, hogy minden választókerületben, ahol ez szükségesnek és célszerűnek mutatkozik, a közös ügy sikere érdekében, álljanak a Fidesz bejutásra esélyes jelöltjei mellé”.

Ekkorra pedig már az is kiderült, amiről eddig csak kósza hírek terjedtek: Orbán Viktor hajlandó felajánlani a miniszterelnök-jelöltséget egy olyan személy javára, aki az MDF-hez áll közel, s tiszteletre méltó gazdasági szakemberként ismert. Természetesen a kósza hírek közé azonnal nevek is keveredtek; a legtöbben mégis azt vélték tudni, a jelölt nem lenne más, mint Bod Péter Ákos, az Antall-kormány minisztere, a Nemzeti Bank egykori elnöke. Délutáni sajtótájékoztatóján Deutsch-Für Tamás azt jelentette be, a Fidesz már előzetes megbeszéléseket folytatott az általuk megfelelőnek vélt jelölttel, ám nem erősítette meg, hogy ez a személy Bod Péter Ákos. Hozzátette azonban, hogy mindebből következően a párt miniszterelnök-helyettes jelöltje már nem Mikola István, hiszen a helyettes személyéről a miniszterelnök-jelölt hivatott dönteni.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöksége estére már nyílt levélben állt Bod Péter Ákos miniszterelnök-jelölése mellé. Nem csak ők írtak azonban levelet ezen az estén: mintha Dávid Ibolya íráskedve is megjött volna. Legújabb, Orbán Viktornak címzett üzenetéből azonban csak az derült ki, hogy nem hajlandó az együttműködésre abban az esetben, ha a Fidesz nem alkalmazkodik a – hangsúlyozzuk még egyszer – választási programjának teljes felrúgását jelentő, a reggeli levélben közzétett feltételekhez. A levélben a Fidesz programjának teljesítésének esetére „második Mohácsot” vizionált, s azzal vádolta a Fidesz elnökét, hogy a „nyolc pont” helyett „ismét a hatalomról és a pozíciókról kezdett egyezkedni”. A meglehetősen személyeskedő stílusban írt levélben az MDF elnöke megjegyezte azt is, „a Magyar Demokrata Fórum számára a konzervatív elvek és az ahhoz társult politikai célok megvalósítása a fő cél, de ennek csíráját sem látja a Fidesz választási programjában. Ezen nem segít, ha Ön az utolsó pillanatban elhagyja a süllyedő hajót, és a felelősséget áthárítja másra. (…) Amíg nincs közösség az elvekben, addig nincs közösség a kormányzásban”.

Szerda este Orbán Viktor a HírTV-ben már igen határozottan szólt a kialakult helyzetről. Kijelentette, hogy nem hajlandó visszavonni pártja választási programját, s úgy vélte, a jövővel kapcsolatos elképzelésekről folytatott huzavona csak ürügy: „Az MSZP és az SZDSZ programja között nagyobb az eltérés, mint a Fidesz és az MDF elképzelése között. Azért tudtak már hétfőn megállapodni, mert a megegyezéshez akarat kell.”

A Keresztény Értelmiségiek csütörtöki nyilatkozata szerint „Dávid Ibolya az összefogás megrontója”, ugyanekkor az Info Rádióban Orbán Viktor már arról számolt be, a Fidesz tudomásul vette, hogy nem számíthat az MDF-re, hiszen az már csak a végkifejletet várja, ám „ha megvan a győzelem, akkor a következő tíz napban nyugton ülő, a végkifejletet váró MDF vezetését meg fogjuk keresni, hogy kialakítsuk a jövendőbeli együttműködést”. Csütörtök délután Antall József családtagjai és tisztelői (köztük Jeszenszky Géza és Szabad György) még nyílt levélben próbálták az együttműködésre ösztökélni az antalli örökségre oly gyakran hivatkozó párt vezetőit, kérésük azonban süket fülekre talált.

Meglepő volna, ha a második forduló előtt Dávid Ibolya és követői hirtelen meggondolnák magukat, s különféle „nyolc pontok” nélkül is hajlandók lennének az együttműködésre. A frontvonalak azonban mára legalább egyértelműek lettek. Aki még szavazhat a második fordulóban és kormányváltásra vágyik, az április 23-án – akárkire is adta szavazatát 9-én, ha egyáltalán ott volt az urnánál – a még versenyben lévő fideszes jelöltre voksol. Nincs kérdés, nincs más lehetőség. Ez az egyetlen esély. Minden másról majd utána beszélünk.

Somorjai Viktória