Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palota udvarán 2023. március 13-án
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Párizsban tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A munkavacsorát az Elysée-palotában tartották.

Ez volt a harmadik hivatalos találkozó a két politikus között, először 2019-ben folytattak kétoldalú tárgyalásokat, akkor szintén Párizsban. Később Macron eljött Budapestre.

Hivatalos francia közlések szerint a találkozón az aktuális európai kérdéseket vitatják meg a felek, így az orosz-ukrán háborút és Ukrajna támogatását, az európai versenyképesség megerősítését, energiabiztonsági kérdéseket és az európai védelmi ipar fejlesztését.

Mindezek mellett az Origo értesülése szerint – és ezt a Demokrata forrásai is megerősítették – Emmanuel Macron és Orbán Viktor találkozójának a középpontjában Európa jövője állt.

Korábban írtuk

Macron az egyetlen, aki beszél Putyinnal

Az ukrajnai háború sajnos továbbra is a legfőbb napirendi pont Európában, mivel egyelőre nagyon távol vagyunk a fegyverszünettől. Macron abból a szempontból kilóg a nyugat-európai vezetők közül, hogy a fegyverszállítások terén jóval visszafogottabb, mint például a lengyelek és a balti államok. Mindezek mellett ő az egyetlen jelentős nagyhatalom vezetője, aki rendszeresen egyeztet Putyinnal. Orbán Viktor is többször beszélt arról, hogy nem lehet minden kommunikációs csatornát elzárni Oroszországgal, és jól láthatóan hasonló politikát próbál folytatni a francia elnök is.

Idén januárban Macron arról beszélt, hogy „továbbra is tárgyalni fogok Oroszországgal”.

Azt mondta, hogy minden ország felelős a világrendért, és segítenie kell annak fenntartásában. Korábban Macron az El Pais című lapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy Franciaország – annak ellenére, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát – támogatja Oroszországgal a párbeszéd fenntartását, amelyet a Nyugatnak a szóbeli eszkaláció elkerülése mellett kell folytatnia. Azt is fájlalta, hogy „az elmúlt hetekben” nem folytak tárgyalások. Január elején Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt közölte, Putyin és Macron kapcsolatban állt egymással, „most szünetel a párbeszéd, de az előző szakaszban a kapcsolat nagyon hasznos és nagyon konstruktív volt, minden létező, többek között mély nézeteltérés ellenére”.

Mi lesz az EU-USA kereskedelmi háborúval?

A hétfői, párizsi találkozó másik központi kérdése a volt, hogyan tudna az Európai Unió hatékony válaszokat adni az Egyesült Államok által okozott kereskedelmi háborúra. Mint ismert Washington kíméletlenül kihasználja a gyengülő Európában rejlő lehetőségeket, ugyanis januárban lépett életbe az USA történelmének egyik legnagyobb támogatási programja, aminek az a célja, hogy a zöld, innovatív – részben európai vállaltokat – a tengerentúlra csábítsa.

Azok után tehát, hogy a magas energiaárak miatt az Európai Unió egyre több energiaintenzív céget veszít, már azok a korábban támogatott vállalatok is megkezdték a kivándorlást, amelyek most fordulnának termőre és amelyekre a közösség a jövőjét alapozta.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az amerikai lépések negatív hatásait Macron és Orbán Viktor is teljesen jól látja, mindez Európa további pozíciójának a gyengüléséhez fog vezetni.

Erre pedig a következő időszakban valamilyen választ kell adni, különben az egész EU-ban nőni fog a munkanélküliség, a gazdaság pangani fog, és ez további súlyos társadalmi ellentétekhez vezethetnek. Jól látszik, hogy Franciaországban már most milyen nagy tüntetéseket vált ki a magas infláció, a nyugdíjkorhatár tervezett emelése és az ipar elvándorlása.

Macron korábban arról is beszélt, hogy fel kell lépni az amerikai protekcionista törekvésekkel szemben, sőt Washingtonba is utazott, hogy az EU árui továbbra is szabadon kerülhessenek az amerikai piacra. Egyelőre azonban nem történt áttörés.

Mindezek mellett a tárgyaláson szóba került az is, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol az EU-ra, hogy valamilyen módon lépjen fel Kínával szemben.

Mind Orbán Viktor, mind Emmanuel Macron egyértelműen amellett áll, hogy nem lehet megszakítani az ázsiai nagyhatalommal a gazdasági kapcsolatokat.

Tudják jól, hogy ez a mostani gazdasági helyzetben még súlyosabb recesszióba taszítaná az EU-t. Minden bizonnyal az uniós csúcson sem lesz megegyezés arról, hogy Pekinget szankcionálja az EU amerikai nyomásra.

Az Origo cikkének folytatása ITT olvasható.

Orbán Viktor: Magyarország békepárti és az is marad

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint az ukrán-orosz háború kapcsán a miniszterelnök világossá tette, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország a háború kezdete óta békepárti és az is marad.