Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Pártot alapít Márki-Zay Péter – ezt húsvétvasárnapi videójában jelentette be az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter pártja először a 2024-es európai parlamenti választáson indul el, és céljuk, hogy a jobboldali Európai Néppárt frakciójához csatlakozzanak. Elemzők szerint az újabb ellenzéki párt megjelenése leginkább a kormánypártoknak kedvez – írja a Mandiner.

„Sokan hiányolták azt, hogy a civileknek nincs pártja, hogy a civileknek nagyon sok hátránya volt az elmúlt időszakban ennek a szervezetnek a hiányából, így elkezdtük annak építését is. Nagyon fontos megmérettetés lesz majd 2 év múlva az európai parlamenti választáson, ahol immáron egy civilek pártja, egy európai néppárt szervezetével mi magunk is tervezünk elindulni” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

„Márki-Zay Péter kihívást intéz az ellenzéki pártok felé. Őket is bírálja, őket is kritizálja, tehát ez a pártalapítás nem pusztán a kormány ellen irányul, hanem a mostani parlamentben bejutott ellenzéki pártok ellen is. Ez egy nyílt küzdelem, ez egy kesztyű odadobás a most parlamentbe bejutott ellenzéki pártok felé”

– vélekedett Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Donáth Anna a múlt héten a Magyar Hangnak hét pontban foglalta össze az ellenzék lehetséges jövőképét. Utolsó pontjában a kevesebb párt mellett érvelt, és szerinte legkésőbb a 2024-es EP-választáson kiderülhet, mely pártokra van szükség az ellenzéki oldalon.

„Azt gondolom, hogy például két zöld pártot nehezen bír el a magyar politika, a magyar közélet, úgyhogy valószínűleg lehetne egy zöld párt, mint kínálat akár a párbeszédből és az LMP-ből. Azt gondolom, hogy két modern szociáldemokrata pártra sincs szükség a magyar ellenzéki szavazók nem igénylik ezt. Tehát a DK és az MSZP valamiféle újabb összekapcsolódásának látnám értelmét”

– fejtette ki Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk