Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Sebők Éva (Momentum) szerint Békés megyében az általuk felkeresett tüzépek többségében augusztusban és szeptember közepén sem tudtak volna vásárolni, és ahol volt fa, ott is mennyiségi korlátozásokkal. Amikor a kormány bevezette a hatósági áras tűzifát, a Békés megyei erdészetek azt sem tudták megmondani, hogy mikor lesz fa, és a kiszállítást, valamint az aprítást sem vállalták – tette hozzá.

A „szociális tömegkatasztrófa” elkerülése érdekében arra szólította fel a kormányt, hogy használják fel a Magyar Honvédségnél meglevő, az ország védelmének kockáztatása nélkül átcsoportosítható emberi és tárgyi erőforrásokat arra, hogy segítsenek a hatósági áras tűzifa szállításában, elosztásában, esetleg kitermelésében.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a tűzifa programra a megnövekedett energiaárak miatt volt szükség, a Dél-Alföldön pedig azért nincs elegendő tűzifa, mert nincs erdő.

Ezért az agrárkormányzat a zalai mecseki, pilisi és az észak-magyarországi erdőgazdaságokból már vasúton és kamionokkal juttatja el a fát a Dél-Alföldre.

Korábban írtuk

Az országban átcsoportosításokkal több mint háromezer szakember dolgozik azért, hogy rendelkezésre álljon mindenhol a tűzifa – mondta.

A felszólalást itt tudják megnézni (oda kell tekerni a videóban, amikor a képernyő bal alsó sarkában az órán 11:45:51-et látunk):

https://youtu.be/RlE_3VViVmw