Ismét erősödik a hazánkra nehezedő migrációs nyomás. A déli határszakaszt védő kerítés biztonságérzetet ad a térségben lakóknak, de az ott élők tudják és érzik, hogy az illegális bevándorlás továbbra is fenyeget.

A déli határokon felhúzott műszaki határzárnak köszönhetően novemberben már csak 315, decemberben pedig 270 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök, az idén viszont lassú emelkedés tapasztalható. Januárban 553, február 11-én éjfélig 579 hívatlan idegen lépett magyar földre. Február 10. jelenti az eddigi rekordot az idén: ekkor 104-en jöttek. A legtöbb migráns Csongrád megyében került rendőrkézre.

– Felszabadulás volt számunkra tavaly a kerítés felhúzása, azóta nyugalom van, de az utóbbi hetekben megint megélénkült a mozgás. A szomszédom rendőr, tőle tudom, hogy gyakoriak az éjszakai riasztások – mondja egy idős röszkei férfi a piacon. Sokat jár autóval, tavaly gyakran megállították őt a migránsok, pénzt ajánlottak, hogy a fővárosba fuvarozza őket.

Sokan hasznot húztak az utaztatásukból, ismeretlen, más országrészekbe való emberek bukkantak fel, mondja, fölemlítve, hogy a migránsok viselkedése riadalmat keltett az itteniekben.

– Tavaly nyáron arra lettem figyelmes egy reggelen, hogy bevették magukat a migránsok hátul, a házam mögötti udvarba – magyarázza egy másik hatvan körüli férfi szintén a röszkei piacon. – Szóltam, de alig akartak kimenni onnan, még nekik állt följebb. Valaki nagyon nagy lovat adott alájuk…

Ma már nem a segítségre szoruló üldözöttet látja bennük senki a környéken. Tartanak tőlük. Főleg Köln után.

– Tegnap délelőtt megint felbukkantak, ötös-hatos csoportban. A Németországból érkező hírek ijesztőek, de nem zárkózhatunk be a házainkba, éljük az életünket – mondja egy mórahalmi pékség huszon­éves eladónője.

A homokhátsági település egyik zöldségesboltjában tavaly csapatostól jelentek meg. Cigarettát kerestek. A szomszédos hentesüzletbe is benyitottak, de a magyar gyomrot felcsigázó illatok hatására onnan gyorsan kifordultak. Az egyik röszkei élelmiszerboltban dolgozó fiatal pénztáros hölgy is megerősíti, félnek errefelé a lányok, asszonyok. Féltek tavaly is, de most már sokkal erősebb ez az érzés. Már világosan látni, hogy nemcsak a kerítésléceket tépik le ezek az emberek, nemcsak a gyümölcsösöket dézsmálják, de támadnak is.

Egy horgosi fiatalember arról beszélt, hogy odaát, a határ túloldalán, az ő községükben most nem látni migránsokat. Szabadkán viszont újra egyre gyakrabban bukkannak fel. Tájékoztatása szerint főleg a helyi buszokon és a vasútállomás környékén lehet beléjük botlani. Keresik a lehetőséget. Ehhez persze eszköz is kell. Megtudtuk, hogy eredetileg 10 euróba került egy erővágó a szerbiai boltokban. Most ötször annyiba. Akiket elfog ideát a magyar rendőrség, azoknál nem talál fegyvert, de erővágót annál gyakrabban.

Érthető a térségben jól érzékelhető aktív rendőri járőrözés. Röszkén, Mórhalmon, Ásotthalmon is sűrűn gurul végig egy-egy rendőrautó. Természetesen kint, a határnál is egymást követik a járőrök. Egy rendőr, egy honvéd, párban.

– Öt-tíz fős csoportok jelennek meg a műszaki határzár túlsó oldalán, őket a kollégáink tájékoztatják, hogy a kerítés megrongálása, illetve a tiltott határátlépés bűncselekmény, a menekültkérelmet az erre szolgáló tranzitzónában lehet legálisan beadni. De ezzel a lehetőséggel október óta senki nem élt – mondja Gulyás Zsolt rendőr ezredes, a Csongrád megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a szírek – vagy a magukat annak mondók – szinte teljesen eltűntek, helyettük afgánok, pakisztániak, indiaiak, mianmariak érkeznek, sőt illegális kubai határsértők is rendőrkézre kerültek. És egyre gyakoribbak a közép-afrikaiak. Az érkezők többsége 20 és 40 év közötti fiatal férfi.

– A határsértőket szerbiai embercsempészek segítik, a magyarok gyakorlatilag eltűntek a térségből. Ennek oka lehet, hogy az elkövetéshez használt autót minden esetben lefoglaljuk, ezek sorsáról a bíróság dönt. Több száz eurót kérnek fejenként, elvezetik őket a kerítésig, ők maguk ritkán kockáztatják, hogy tovább is vezessék a migránsokat, viszont ők készítik elő a terepet – mutat rá Gulyás Zsolt a megváltozott körülményekre.

A rendőrség stabil és mobil hőkamerákkal, kézi éjjellátókkal, kutyás és lovas járőrökkel, szükség esetén drónnal és helikopterrel is figyeli a határzár térségét, így a migránsoknak nincs könnyű dolguk, ennek ellenére kitartóan próbálkoznak. A határzár védelmét komolyan veszi hazánk, nemcsak az érintett megyékből, hanem távolabbról is rendszeresen vezényelnek a térségbe élőerőt. Szükség is van rá, mert mint megtudjuk, a szerb–román–magyar hármas határnál, Kiszombor térségében is fogtak már el illegális migránsokat.

Rákérdezünk a taxisokkal folytatott jogi vitára is, mivel ők azt mondták, bárkit elvisznek, aki beül az autójukba, nem kérik el senkinek az igazolványát, de nem is kérhetik. A vita nem a taxisok javára dőlt el: ha embercsempészésen kapják őket, elkobozzák a csempészéshez használt eszközüket, tehát az autójukat is. Lefutott egyébként a taxisok nagy korszaka. Volt olyan, aki tavaly nyáron tízmillió forintot is megkeresett a migránsokból…

Nappal is jönnek a hívatlan idegenek. Kint járunk már a kerítésnél, amikor akaratlanul is meghalljuk egy rendőr rádiójából: „Kísérlet az X szektorban!” Tüzetesebben szemügyre vesszük a kerítést. Garázskapu méretű foltozást, javítást látunk. Itt átvágták a drótot, ezt a néhány méterrel odébb elhajigált merevítőszálak is bizonyítják. Ez az egyik módszer. A másik, hogy az alsó merevítődrótot fölfeszítik, alatta pedig kisebb mélyedést kaparnak a földbe, hogy átbújhassanak. Ennek nyomai is jól láthatók. Kialakult technikái vannak a kerítésen való átjutásnak, a hőkamerákat, a járőröket, főként a szimatos rendőrkutyákat azonban nehéz kijátszani. És akkor még ott vannak a drónok és a helikopterek.

Továbbra is az a rendőrök és helyiek tapasztalata, hogy kevés a család, kevés a gyerek és az idősebb ember a migránsok között. Majd mindannyian 20 és 40 közötti férfiak. Fellendült a fegyverboltok forgalma is. Egy szegedi üzlet eladója szerint folyamatosan fogynak a gáz-riasztó fegyverek. Na nem úgy, mint tavaly nyáron, amikor naponta hetet-nyolcat is eladott belőlük, de nem szűnik az érdeklődés. És viszik az önvédelemre használható gázsprayket is. Sok szegedi, vagy környékbeli fiatal lány tanul, illetve dolgozik kint Németországban. Köln óta ott hiánycikk lett a gázspray. Nálunk megveszik a szülők és kiküldik a lányuknak… Itt a boltban csak egy esetről tudnak, amikor valaki használta az üzletben vett gázpisztolyt. Migránsok vették be magukat az illető házának hátsó traktusába. Nem akartak kimenni, fenyegetőztek, mire a tulajdonos elővette és felhúzta a fegyvert. A závárzat csattanása elegendő volt ahhoz, hogy pillanatok alatt tiszta legyen a terep…

A magyar rendőrök és honvédek példás együttműködésben állnak helyt déli határaink védelmében. Áldozatos munkájuk nyomán a tavalyi áradat egyelőre elkerüli hazánkat. A kerítésen túl azonban érezhetően újabb roham készülődik. Nem dőlhetünk hátra.

Ágoston Balázs, Sinkovics Ferenc

Terror és cenzúra

Míg Magyarország őszintén beszél a migráció problémájáról, és hatékonyan védekezik ellene, Nyugat-Európa vezetői továbbra is struccpolitikát folytatnak, sőt rendőrállami megfélemlítéssel, fizikai erőszaktól sem visszariadva, olykor állami terrort alkalmazva próbálják elfojtani az egyre erősödő népi ellenállást. A Németországból indult Pegida február első hétvégéjén egyszerre több európai városban tartott tüntetését Calais-ban és Amszterdamban is brutális karhatalmista terrorral verték szét. Calais-ban a francia idegenlégió egykori parancsnokát, a 75 éves Christian Piquemal nyugalmazott tábornokot is őrizetbe vették, aktív katonatisztek tiltakozását kiváltva.
Egy migrációt ellenző tavaly decemberi hollandiai, geldermalseni tüntetésen a karhatalmisták a földre lökték a 39 éves Saskia van Kesselt, majd a járdaszegélyhez verték a fejét. A holland állam láthatóan nem tűri az ellenvéleményt: a 28 éves sliedrechti Mark Jongeneel a Facebookon fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy 250 migránst telepítenek be a városába. „Micsoda rossz ötlet ez?” – írta. Ezért előbb a lakásán, majd mivel éppen munkában volt, a munkahelyén kereste fel két rendőr és felszólította, hogy fejezze be a „lázító” hozzászólások közzétételét.