„A rezsicsökkentés, mint egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi ettől az energiaválságtól, ez a jövőben is fennmarad” – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Tusnádfürdőn, amikor is bejelentette a kormány intézkedéseit a rezsicsökkentés szabályairól.

Hirdetés

Németh Szilárd elmondta, hogy Európában egy brutális, nagyon régen látott energiaválság alakult ki. Ennek jól látható jele, hogy elszabadultak az árak, hiszen a földgáz hatszorosára, a kőolaj pedig az ötszörösére drágult egy év alatt.

„Nemcsak, hogy az árak vannak az egekben. Ma már azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában. És ezért a kormány ezt érzékelve energia-veszélyhelyzetet rendelt el, amelyre egy hétpontos intézkedési terv is készült. És ennek a hétpontos intézkedési tervnek az egyik része az a rezsicsökkentés fenntartásáról szól” – fogalmazott Németh Szilárd.

A kormánybiztos szerint meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáznál 1729 köbméter, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évente. Ebben az esetben a gáz 102, az áram pedig 36 forintba kerül köbméterenként, illetve kilowattóránként.

Korábban írtuk

Aki a limitet, azaz az átlagot túllépi, az úgynevezett lakossági piaci árat fizet, ami jóval kevesebb, mint a versenypiaci ár.

Ez azt jelenti, hogy a gáznál 1020 forint helyett 747 forintba kerül köbméterenként az átlagot meghaladó fogyasztás. Ugyanez az áramnál 268,9 forint helyett csak 70 forint 10 fillért.

Bár a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig érvényes, afölött pedig lakossági piaci árat kell fizetni, de még így is jelentős összegeket spórolnak meg a családok a valódi versenypiaci árakhoz képest. Már az átlagfogyasztásig is milliós nagyságrendű a megtakarítás. Szám szerint a gáz esetében éves szinten 1 587 222 forint, az áramnál pedig 587 607 forint.

Összesen tehát 2 174 829 forintot spórol egy magyar háztartás az átlagfogyasztásig.

Vagyis: a rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar családokat.

Fontos, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt. Náluk ugyanis a fogyasztási korlát jóval magasabb, mint más háztatásoknál, ráadásul minden gyermek után plusz 300 köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak.

Az adatok szerint Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él, de eddig ezt a kedvezményt 26 ezren vették csak igénybe. Éppen ezért Németh Szilárd azt javasolja, hogy minden nagycsaládos éljen a kedvezménnyel.

Kedvezményben részesülnek azok a társasházak is, ahol csak egy gázmérő van. Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 lakásos háznál a hatvanszorosára nő, mert minden magyar háztartást megillet a rezsicsökkentés.

Az emberek döntő többsége továbbra is csökkentett áron juthat energiához. Palóc André elemző az M1-en hangsúlyozta: ez kiszámíthatóságot és biztonságot jelent.

„A részletszabályozásoknál az volt a fő szempont, hogy illeszkedjenek az emberek mindennapi szokásaihoz, mindennapi életéhez, mindennapi energiahasználatához. Nyilvánvaló, hogy a rezsicsökkentésnél az is egy fontos szempont, hogy figyelembe vegye, hogy mik az átlagfelhasználónak az eltérő szokásai, tehát ebből a szempontból látjuk, hogy a kormányzat ezen is igazított, és ezt is próbálta szem előtt tartani” – mondta Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványának vezető elemzője.

Az energiapolitikai szakértő azt emelte ki, hogy a családok többségét nem érintik a mostani változások.

Ugyanakkor megerősítette, hogy akik átlag felett fogyasztanak, azoknak sem növekszik meg úgy a kiadásuk, mintha versenypiaci árat fizetnének.

„A családok háromnegyedét nem érinti a mostani szabályozás, hiszen ezek átlag alatti fogyasztók. A maradék háztartásnál, ahol van átlagfogyasztás feletti energiamennyiség, az árnövekmény ott is jóval kisebb lesz, mint ha piaci árat kellene, hogy fizessenek” – közölte Hortay Olivér.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályok augusztus 1-jén lépnek életbe.