Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A DK szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy több ezer vasutas állása kerülhet veszélybe, ha a kormány nem teljesíti tavalyi ígéretét, és nem támogatja az egykocsis árufuvarozást.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: a vasúti áruszállítás kivéreztetése azt is jelenti, hogy ezentúl a veszélyesanyag-szállítás is átkerülne a közutakra. Így nemcsak az úthálózatot terhelnék meg, de ezzel a 60-80 ezer kamionfuvarral sokszorosára növelnék a balesetek és a környezetkárosítás veszélyét – tette hozzá. A vasúti árufuvarozás megmentésére szakértők szerint 5 milliárd forintos állami támogatás kellene, vagyis annyi pénz, amennyivel Mészáros Lőrinc vagyona hetente növekszik, annyi pénz, ami töredéke a focira és stadionokra költött adóforintjainknak – mondta a politikus.

Más témában kérdezték arról, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke közölte, 2022-ben közös ellenzéki jelölteket kellene indítani, de két ellenzéki listát kellene állítani. Barkóczi Balázs azt felelte, hogy egyszerű a képlet, az ellenzék ugyanis csak összefogva tud nyerni. Hangsúlyozta, a választási szabályok alapján ha közös egyéni jelölteket indítanak, akkor közös listát is kell állítaniuk.

A szóvivő más kérdésekre válaszolva elmondta, az ellenzéki összefogás folyamatát semmi nem tudná jobban megfojtani, mint amikor már a legelején személyi kérdésekről vitáznának. A DK-nak az együttműködés mikéntjére és hogyanjára van koncepciója, de a személyi kérdések még nem aktuálisak – tette hozzá.

Kikérték a véleményét arról, hogy a szocialista Korózs Lajos szerdán bohócnak és hitvány embernek nevezte Horváth Lászlót, a Fidesz politikusát. Barkóczi Balázst azt mondta, mindenkinek el kell döntenie, hogy mi fér bele számára a véleménynyilvánítás szabadságába. Azt Korózs Lajos fogja eldönteni, hogy bocsánatot kér-e, de az biztos, hogy a DK politikusai soha nem alázták meg politikai ellenfeleiket, és még a szavak szintjén sem vonták kétségbe azok emberségét – fogalmazott.