Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt követelte a kormánytól, hogy – hasonlóan az egészségügyhöz – a szociális ágazatban dolgozóknak is fizessen egyszeri, 500 ezer forintos juttatást. Ezt – folytatta – az összes, közel 90 ezer szociális dolgozónak meg kell kapnia: a bentlakásos idősotthonokban, az idősek nappali ellátásában, a házi segítségnyújtásban, a gyermekvédelmi szakellátásban, a gyermekjóléti szolgálatoknál és a hajléktalanellátásban dolgozóknak, valamint a fogyatékossággal élőkkel, a szenvedély- és pszichiátriai betegekkel és a bűnelkövetőkkel foglalkozóknak, illetve az intézményvezetőknek, a takarítóknak és a gépkocsivezetőknek is.

Hirdetés

Hozzátette: a kormány nem hivatkozhat arra, hogy ez aránytalanul megterhelné a költségvetést, hiszen olyan ágazatok kaptak kormányzati támogatást, amelyeknek semmi közük a járvány elleni védekezéshez, így például labdarúgók, stadionok vagy szállodai fejlesztések.

Emellett – hangsúlyozta – az MSZP azt is követeli, hogy a kormány azonnal kezdjen tárgyalásokba az érdekvédelmi szervezetekkel egy átfogó bérrendezés ügyében. Korózs Lajos arra is felszólította a kabinetet, hogy biztosítsa a szociális dolgozók számára a megfelelő védőfelszereléseket és az ingyenes utazás lehetőségét is.

Azzal indokolt: az egészségügyi dolgozók mellett a szociális ágazat dolgozói azok, akik ember feletti munkát végeznek a járvány ideje alatt.

Korábban írtuk

Korózs Lajos kitért arra is: már 52 idősotthonban van bent a koronavírus, mintegy 640 idős ember fertőződött meg, és függetlenül attól, hogy ki a fenntartó – önkormányzat, állam vagy egyház -, a vírus mindenhol megjelenik.