Orbán Viktor az elsők között gratulált Facebook-oldalán Donald Trump választási győzelméhez. A reggel publikált fotóhoz a külföldről érkezett reakciók közül válogattunk.

„Köszönjük, Orbán úr, az Egyesült Államokban is tiszteljük, amit Magyarországért tesz” – írta Kevin, aki a Facebook-profilja szerint a buffalói egyetemen tanult közgazdaságtant. 

Susana Torontóból azt üzente, „a Clinton família soha nem szerette Magyarországot és Lengyelországot, mindig ellenük voltak”.

Lorenzo az Egyesült Királyságból úgy vélte, „Ön és Trump lesznek a nyugati civilizáció vezetői és védelmezői”.

„Köszönjük, hogy támogatja az amerikai népet, mi is támogatjuk Önt” – üzente Jonathan New York államból a magyar miniszterelnöknek.

Roy szintén az óceán túlfeléről írt: „Amerikából üzenem: köszönjük! A demokrácia és a hazafiság ismét él”!

Bécsben Berhardt úgy gondolta, „bárcsak az osztrák és német politikusok is úgy reagálnának, ahogyan Ön”.

Olaszországból Jeremy pedig egyszerűen és csupa nagybetűvel így ünnepelt: „Orbán és Trump! A két főnök!”

Alabama államból Mark ennél bőszavúbb volt: „Köszönjük, hogy nem veszítette el az amerikai népbe vetett hitét. Sok sikert mindannyiuknak és az Isten áldja Önöket”!

Mint ismert, a miniszterelnök már nyáron, Tusnádfürdőn tartott előadásában is pozitívan nyilatkozott Trumpról:

„Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sosem gondoltam volna, hogy valaha is felmerül a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára, sosem gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll, hogy meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom Önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére. Aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire volna szüksége Európának – fogalmazott júliusban Orbán Viktor. – Azt mondta, hogy Amerikában a világ legjobb titkosszolgálatát kell létrehozni, ez mindennek az előfeltétele. Szerintem is. Európában az európai nemzeti titkosszolgálatoknak és az ő együttműködésüknek a világ legjobb titkosszolgálati teljesítményre kell képesnek lenniük, ez a biztonságunk első előfeltétele. A második dolog – mondta a derék amerikai elnökjelölt –, hogy a demokráciaexport politikáját abba kell hagyni. Én sem tudtam volna ezt pontosabban megfogalmazni, mert végül is miért jönnek át ebben a pillanatban is Afrikából tömegesen migránsok Európába a Földközi-tengeren? Azért, mert az európaiak és talán később az ENSZ keretében a nyugatiak sikeresen elérték, elértük azt, hogy az igaz, hogy nem demokratikus, de határvédelem szempontjából rendkívül stabil líbiai rendszert összezúzzuk anélkül, hogy gondoskodtunk volna arról, hogy ott egy stabilitást nyújtani képes új kormányzat jöjjön létre. Ugyanígy jártunk Szíriával, ugyanígy jártunk Irakkal is. Igaz tehát az a gondolat, hogyha továbbra is a stabilitás helyett a demokráciaépítést helyezzük előtérbe olyan térségekben, ahol ennek sikere rendkívül kétséges, akkor nem demokráciát fogunk építeni, hanem instabilitást fogunk okozni.”

demokrata.hu