„Oly éber” Magyarországot illetően a The New York Times szerkesztőbizottsága, amelyet nagyon „izgat” és „aggaszt” Orbán Viktor magyar miniszterelnök „jobboldali, nativista, nacionalista politikája” – írta ironikus hangvételben szerdán az abouthungary.hu oldalon Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, reagálva az amerikai újság egy, a közelmúltban megjelent, Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel foglalkozó cikkére.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az államtitkár szerint a „manhattani klikkhez” a héten csatlakozott a The Guardian című baloldali brit újság egyik cikkírója, aki – mint megjegyzi – „véletlenül a Central European University (CEU) egy volt professzora, és ”gyászolja a szomorú napot, amikor a CEU-t kiszorították Magyarországról„.

”Csakhogy ez nem így történt„ – írja az államtitkár, mivel – mint fogalmaz – az intézmény ”teljes mértékben akkreditált Közép-európai Egyetemként még mindig szabadon működik Magyarországon„.

”A CEU viszont, saját bevallása szerint, még mindig nem folytat semmilyen felsőfokú képzést az Egyesült Államokban„ – teszi hozzá.

Kovács Zoltán szerint a The New York Times szerkesztőbizottsága ”álmatlanul hánykolódik a magyarországi médiaegyensúly miatt„. Egy olyan lap szerkesztőbizottságáról van szó,”amelyet tetten értek azon, hogy jelentős hirdetési kedvezményeket ad baloldali csoportoknak, például a MoveOn.org nevű lobbicsoportnak, miközben teljes árat számít fel a konzervatív csoportoknak„ – fogalmaz. 

Az államtitkár szerint a The New York Times szerkesztőbizottsága azt állítja, hogy ”Magyarországon jelenleg több száz kormánypárti hírforrás van, szemben azzal a harminceggyel, amennyi 2015-ben volt„.

”Nem mondanak semmit viszont arról a meggyőző nézettségi aránnyal rendelkező magyar médiáról – beleértve a legnagyobb televíziós hírcsatornát és a legnagyobb online hírportált -, amely következetesen és fennhangon kritikus az Orbán-kormánnyal szemben„ – írja Kovács Zoltán.

”Van-e egyáltalán olyan tagja a szerkesztőbizottságnak, aki beszél magyarul?„ – teszi fel a kérdést írásában az államtitkár.