Fotó: MTI/Soós Lajos
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Lorenzo Fontanát, az olasz képviselőház elnökét az Országházban 2023. november 16-án

A mai, zaklatott világban a kapcsolattartás minden formája felértékelődik, így a parlamenti diplomácia szerepe is – mondta Kövér László az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint.

Hirdetés

A házelnök kiemelte: Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az Olasz Köztársasággal ápolt szoros kapcsolatoknak. Mint hozzátette, Olaszország Magyarország egyik legfontosabb szövetségese, együttműködésünket kétoldalú keretben, az Európai Unióban, valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk.

A felek egyetértettek abban, hogy a két országot a geopolitikai közelség mellett számos ideológiai kérdésben is azonos megközelítés köti össze, így különösen fontos a két, történelmileg és kulturálisan is közel álló ország szoros együttműködése és szolidaritása – áll a közleményben.

Kövér László és Lorenzo Fontana egyetértett abban, hogy a mai, zaklatott világban a kapcsolattartás minden formája felértékelődik, így a parlamenti diplomácia szerepe is. A legfelsőbb szintű találkozók mellett mindkét fél fontosnak tartotta a baráti tagozatok és szakbizottságok, az interparlamentáris, valamint a hivatali intézmények közötti, rendszeres együttműködést.

A közlemény szerint a megbeszélésen szó esett a családpolitikáról, a demográfiai helyzetről, az Európai Unió jövőjéről, az illegális migráció kihívásairól és az EU bővítéséről. A két házelnök egyetértett abban, hogy országaik számára stratégiai fontosságú a délkelet-európai országok uniós csatlakozása.

Lorenzo Fontana pénteken kiemelt vendégként vesz részt a délkelet-európai országok parlamenti elnökeinek konferenciáján, amelyet tizenegyedik alkalommal rendez meg az Országgyűlés.

Korábban írtuk