Hirdetés

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a főváros XVIII. kerületének képviselőjeként a közeli Soroksárra tervezett vegyianyagdepó ügyében szólalt fel, arról beszélve: a helyiek úgy látják, nincsenek garanciák a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok betartására, ha elkészül a telep. A megépítés mellett „nagyon erőszakosan” lép fel a kormányoldal – fűzte hozzá.

A képviselő szerint „erőszakos iparosítás történik Magyarországon”, és hiába mondja a kormány, hogy közel uniós szintű szabályozás vonatkozik ezekre a területekre, a beruházóknak „bagó” kifizetni az esetleges bírságokat, ezért is vonzó a keleti cégeknek a magyarországi akkumulátorgyártás.

Kunhalmi Ágnes arról beszélt: külön gond, hogy egyes cégek a munkaügyi, munkavédelmi szabályokat sem tartatják be, ezért is ismételte meg pártja azt a javaslatot, hogy a dolgozói képviseletet is emeljék be a stratégiai partnerré válásról szóló tárgyalásokba. Sürgette, hogy garantálják a munkajogi és munkavédelmi biztonságot és vonják meg a támogatást az előírások ellen vétő vállalkozásoktól.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára reagálásában kiemelte: uniós illetékesek is hangsúlyozzák a versenyképes és fenntartható akkumulátorcella-gyártás fontosságát, az unió elkötelezett az egységes akkumulátor-szisztéma kialakítása mellett, ugyanakkor az ellenzék álláspontja „valamilyen furcsa helyzet által” változott ebben a témában.

Hozzátette: 2010-ben csaknem 12 százalékos volt, most viszont rekordalacsony a munkanélküliség, a baloldali kormányok alatt a fiatalok számára „teljesen kilátástalan volt a helyzet”. Mindezzel az egymillió munkahely teremtésének „hihetetlen sikerét és eredményét” állítva szembe azt mondta: az ellenzék részéről hétről hétre hangulatkeltés zajlik a technológiai forradalomban való részvétel ellen.

Az államtitkár arra is kitért: a megvalósítás előtt és a tevékenység megkezdésekor, majd folytatása közben is folyamatosak az ellenőrzések az akkumulátorgyárakban.

Korábban írtuk