Hirdetés

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a kormányfő március 15-i beszédét idézte, miszerint el kell foglalni Brüsszelt. Értékelése szerint a június 9-i EP-választáson Orbán Viktor (Fidesz) miniszterelnök és a szélsőséges pártok sikere a szociális Európát fenyegeti. A szociális kiadások növelése, szociális Európa nélkül nincs európai minimálbér, nyugdíj és európai családi pótlék sem – mutatott rá.

Orbán Viktor koncepcióját azért is veszélyesnek nevezte, mert szerinte hozzájárulhat a két- vagy többsebességes Európai Unió létrejöttéhez, hazánk az unió perifériájára sodródhat, elveszítheti Magyarország a neki járó forrásokat és a lehetőséget arra, hogy beleszóljon az érdemi döntésekbe.

Az EP-választások tétjének nevezte, hogy Orbán Viktor a szélsőjobboldali erőkkel szövetkezve ne építse le a szociális jólétet, ne akadályozza az EU reformját. Úgy látta, hogy az Európában újjáéledő nacionalista és határrevíziós törekvések és az ezáltal elérni kívánt középhatalmi státusz újabb Európán belüli háborúkhoz vezetnek majd.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: vitán felül áll, hogy a jelenlegi brüsszeli politikát meg kell változtatni. Kitért arra, hogy már a mostani válság előtt is jó pár olyan téma volt, amivel kapcsolatban Magyarországnak súlyos fenntartásai voltak. Szemben a korábbi megállapodásokkal, egyre több területen próbálnak Magyarországtól jogköröket elvenni.

Példaként említette a rezsitámogatást vagy a migrációs vitát. Azt mondta: utóbbi kapcsán 2015 óta óriási nyomás van Magyarországon, az agrárpolitikában elkezdték „fellazítani” a génmódosított élelmiszerek szabályozását. A családpolitika területén szintén folyamatos a nyomás. A kirobbant háború kapcsán semmilyen hatástanulmány nem volt a várható gazdasági hatásról, e téren a legnagyobb a stagnálás, visszaesés – fűzte hozzá.

A júniusi választásról azt mondta: most dől el, hogy a béke útját járja az unió vagy a háború ösvényére lép.

Korábban írtuk

A napirend előtti felszólalást és Dömötör Csaba válaszát IDE kattintva tudják megtekinteni (kb. 55 percet kell tekerni)