Latorcai Csaba a Mezőtúri Harmatcsepp Óvoda fejlesztését célzó beruházás zárórendezvényén azt mondta: a szankciós gazdasági válság következtében az elmúlt egy évben bekövetkező változások „mintha elindultak volna” pozitív irányba, és azt mutatják Magyarország gazdasági számai, hogy végre ismét elkezdenek gyarapodni a reáljövedelmek. Hozzátette: szükség van még néhány hónapra, hogy ezt mindenki érezhesse a saját pénztárcáján is.

Közölte, Magyarország kormánya mintegy 120 milliárd forint összeggel hirdette meg azt „a példátlan bölcsődei és óvodai férőhelyfejlesztést és bővítést tartalmazó beruházási programot”, amelynek köszönhetően 120 millió forint értékben a Mezőtúri Harmatcsepp Óvoda is megújulhatott. Szavai szerint az óvoda felújított épületének átadása egy különös ünnep, az „élni akarás ünnepe”, Mezőtúr közösségének élni akarását mutatja. Hozzátette: ahol terveznek és építenek, annak a közösségnek van jövőképe, az a közösség „élni akar, szembe akar szállni a szembejövő kihívásokkal és meg akarja nyerni a 21. századot”.

Latorcai Csaba megköszönte az elkötelezett óvodapedagógusok munkáját. Mint mondta, tisztában van Magyarország kormánya azzal, hogy a pedagógusok megbecsültségét növelni kell. Hozzátette: nagyon bíznak abban, hogy a baloldal „minden ármánykodása ellenére” nemsokára végre megérkeznek azok az európai uniós források, amelynek keretében meg tudják indítani azt „a hihetetlen volumenű” bérfejlesztést és bérrendezést, ami egyedülálló lesz a magyar pedagógustársadalom történetében. Elmondta: az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy az első egymilliárd eurónyi támogatást – ami jár a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak, a magyar településeknek – végre elkezdik folyósítani.

Mindig tudtuk, hogy jó úton járunk, hogy igazunk van, most ezt vissza is igazolták

– fogalmazott.

A politikus szerint nem csupán elő kell teremteni a gyermekek számára a szellemi, lelki és anyagi gyarapodásnak a lehetőségét, hanem meg kell védeni őket „mindenfajta ideológiai, érzékenyítő törekvéstől”, és ebben számítanak a szülőkre a jövőben is. „Legyen egyértelmű mindenki számára, hogy a gyermekek nevelése kizárólag a szülők és a pedagógusok dolga, senki más nem illetékes gyermekeink nevelésében” – hangoztatta, hozzátéve: vannak, akik „mindenfajta ideológiával kívánják a gyermekeket mérgezni”. Kiemelte: a mostani nemzeti konzultációnak is az a célja, hogy „a nemzet egységesen álljon ki értékeink mellett”. Arra kérte a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban.

Herczeg Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 4-es számú választókerületébe több mint 13 milliárd forint fejlesztési forrás került a TOP Plusz rendszerén belül, ebből a Mezőtúrra több mint 2,3 milliárd forint, így valósulhatott meg ez az óvodafejlesztés. A Mezőtúron levő öt tagóvodából kettő már megújult, azt szeretnék, ha a maradék hármat is tudnák korszerűsíteni – mondta.

Hubai Imre (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a beruházást, mint mondta: Magyarország kormánya erőn felül mintegy 60 milliárd forint előfinanszírozással támogatja a vármegyében megvalósuló TOP Pluszos beruházásokat.

Szűcs Dániel (Fidesz-KDNP), Mezőtúr polgármestere elmondta: az elmúlt években a településen infrastrukturális beruházások zajlottak, számtalan épület, út megújulhatott a városban, valamint egyéb fejlesztések is megvalósultak. Jelenleg is számos beruházás zajlik Mezőtúron, például a városi sportcentrum energetikai felújítása; hamarosan elindulhat egy újabb nagymértékű belterületi útfelújítás és megújulhat a városi strandfürdő – tájékoztatott.

Patkós Éva intézményvezető, Mezőtúr alpolgármestere a háromcsoportos, hetvenöt gyermek által látogatott Harmatcsepp óvoda TOP Plusz forrásból megvalósult 120 millió forintos fejlesztéséről elmondta: fűtés-, illetve villamoshálózat-korszerűsítés történt, megújultak a mosdók és a melegítőkonyha, akadálymentes mosdót alakítottak ki. Emellett cserélték a tetőhéjazatot, napelemeket telepítettek. Új fejlesztőszobát alakítottak ki, az óvoda előtt parkolók épültek, babakocsi-, illetve kerékpártároló létesült.

Hirdetés
Korábban írtuk