Fotó: MTI/Kiss Dániel
Süli János KDNP-s országgyûlési képviselõ, a Paksi Atomerõmû bõvítéséért felelõs tárca nélküli miniszter (b), Font Sándor fideszes országgyûlési képviselõ (b2), Szabó Péter, Paks (b3) és Filvig Géza, Kalocsa polgármestere (j2), valamint Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese (j3) és Varga Antal, a Duna Aszfalt Út ügyvezetõ igazgatója a Kalocsa-Paks Duna-híd foktõi alapkõletételi ünnepségén 2021. június 10-én.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint. A beruházásnak jelentős gazdaságélénkítő hatása várható a térségben – írták.

Hirdetés

Az 512-es főút 7-es kilométerszelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül.

A közlemény szerint jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is. A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik.

Az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti, 11,5 km hosszú, 2×1 sávos, új szakasza az 51-es főutat köti össze a 6-os főúttal és az M6-os autópályával. Az út nyomvonala Pakstól délre keresztezi a Dunát. Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő út keresztezésénél, valamint a 6-os főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél. A projektszakaszon három híd épül: két vasbeton kerethíd az 512-es főúton és az új Duna-híd Kalocsa és Paks között.

Korábban írtuk

A beruházások része kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervízutak, földutak kiépítése.

A híd alapkőletételi ünnepségén jelen volt Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.