Az LMP frakcióvezető-helyettese azt javasolja a kormánynak, hogy Áder János államfőtől vegyen leckét, aki belátja, hogy a klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély.

Fotó: MTI, archív

Schmuck Erzsébet hétfői sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: a kormány az autóipar markában van, gazdaságpolitikáját pedig továbbra is a szűklátókörűség jellemzi.

Sérelmezte a külgazdasági és külügyminiszternek a müncheni tárgyalási után elmondott szavait, amelyek szerint Magyarország sosem fog olyan javaslatot támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német autóipar helyzetét, ezért elutasítja a klímapolitikai szigorításokat.

Az LMP politikusa ezt úgy értékelte: a kabinet nem a magyar emberek életminőségének javításáért küzd Brüsszelben, hanem az autóipar érdekében dolgozik, és a kormány semmit nem fogott fel a klímaváltozás súlyosságából.

Kijelentette azt is: az ország GDP-jének 10 százalékát adó autóiparnak nem a brüsszeli szigorú klímacéloknak kell megfelelnie, hanem az iparágban várható szerkezeti átalakulásoknak, az elektromos autózás kihívásainak.

A képviselő kérdésre a migrációval kapcsolatban kijelentette: fontosnak tartják a határvédelmet és sem egy állandó áttelepítési programot, sem legális migrációs útvonalak tervét nem támogatják.    

Beszámolt arról is: az LMP nem ért egyet azzal, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg a Sargentini-jelentést.